ugrás a tartalomra

A félkegyelmű próbáján

2013. január 11.
December eleje óta készül Jeles András rendezésében A félkegyelmű. Dosztojevszkij Miskin hercegét Czukor Balázs játssza. Képeink a próbán készültek.

A félkegyelmű Dosztojevszij egyik legnagyobb hatású műve. A regény központi kérdése: vajon a tökéletes jóság, a krisztusi szeretet meg tudja-e menteni a velejéig romlott, pénz- és kéjsóvárgástól, tomboló indulatoktól és önzéstől szenvedő világot.

Dosztojevszij Miskin herceg alakjában - Czukor Balázs játssza - a tökéletes szépségű embert akarta megteremteni. Mivel a világban tökéletes embert nem talált, Krisztus tulajdonságaival ruházta fel. A herceg Dosztojevszkij eszméinek megtestesítője, maga a megtestesült jóság, a szó legnemesebb értelmében, felsőbbrendű ember, aki azért jött, hogy fényt hozzon a világba. Mindamellett hús-vér, és főként csupa ideg-ember. A világ azonban félkegyelműnek, idiótának tartja, mert tisztaságával, naivitásával és betegségével - epilektikus rohamok gyötrik, mint az írót - sokszor komikusan hat. Azonban mégis nagyon nagy hatással van az emberekre, kizökkenti őket megszokott életformájukból, gondolkodásmódjukból. Egy kicsit mindenki megváltozik, aki kapcsolatba kerül vele. Mindenki, akivel találkozik, jobb lesz utána.

Szakmai bemutató: 2013. február 28. 19 óra, Márkus Emília terem

Premier-bérlet: 2013. március 1. 19 óra, Márkus Emília terem

 

 

 

 

Vonatkozó cikk:

A félkegyelmű

Dosztojevszkij-próbák