ugrás a tartalomra

A Hemo 2010-ben

2009. április 21.
"Hol működik majd a Weöres Sándor Színház?" - merül fel mostanában sokakban a kérdés. A legújabb fejlemény: a kormány nemrégiben engedélyezte, hogy Szombathely a korábban a kőszínház építésére kapott állami pénzt a HEMO színházzá alakítására fordítsa.

Már biztosnak látszik, hogy a Weöres Sándor Színház ideiglenes játszóhelyéül szolgáló Hemo-t a Március 15-e térre álmodott, új színházra szánt másfél milliárdból újjáépítik. A tervek szerint az Agóra-pályázattal nyert pénzt pedig az MSH-ra költik. Mielőtt belevágnánk az eljövendő „átmeneti” szezon részleteibe, a Hemo átalakításának terveibe, érdemes felidézni néhány fontosnak tűnő előzményt is.

A színházalapítás

Bár Szombathely évtizedek óta kacérkodott a színházalapítással, a városnak több mint százhúsz éve nincs önálló kőszínháza. Azóta amióta az utolsó, 1880 épült teátrum húsz éves működés után bezárt. Az előzményeknél maradva, 1991-ben született meg az első határozat, amelyben a város kifejezte abbéli szándékát, hogy színházat létesít. Az első kezdeményezés a Győri Kisfaludy Színház akkori rendezője, Kiss József nevéhez fűződik. Terveken túl tényleges eredmények nem születtek. Eltelt pár év, 1997 szeptemberében új koncepció, a regionális színház született, a város a Veszprémi Petőfi Színházzal kötött szerződést. A megállapodást azonban 1999. február 25-én az újonnan választott közgyűlés felbontotta. Eztán Fekete Péter színházi rendező (jelenleg a békéscsabai Jókai Színház direktora) egy tanulmányt készített, amelyben az önálló teátrum létrehozásának feltételeit vizsgálta meg. Ismét pár év szünet következett. A Kossuth-díjas színművész, a Nemzeti Színház akkori főigazgatója, Jordán Tamás 2007 április 25-én kapott felhatalmazást a szombathelyi közgyűléstől arra, hogy a város színházkoncepcióját kidolgozza. A Weöres Sándor Színházat később, a szeptember 28-ai közgyűlésen, képviselői ellenszavazat nélkül, teljes konszenzussal, huszonnyolc igennel alapították meg.

9700 premier / Mészáros Zsolt

 

Ideiglenes játszóhelynek a Hemot választották

Jordán Tamás a szombathelyi színház ideiglenes játszóhelyéül a három lehetséges helyszín közül (MSH, MMIK, Hemo) az Akacs Mihály utcában található Helyőrségi Klubot (Hemo-t) választotta. A miértre az igazgató így válaszol: „Ahogy beléptem egy perc után egészen biztosan tudtam, hogy ez az hely, amit kerestem, és amit nemcsak Szombathelyen, hanem az országban sem találnék másutt. Rögtön beleszerettem, mert a Merlinnek igen hasonló hangulata van. Egy szabad hely, több különböző jó lehetőséggel. És elkezdtünk ideiglenesen álmodozni, tervezgetni.” Azonban kiderült, szemben azzal az 500 millióval, amit az épület felújítására Szombathely szánt, olyan átalakítási terv készült el, amelynek kivitelezése 1,2 milliárdba került volna. A közgyűlésen ugyan ezt is meg akarták szavaztatni, de akkora volt az ellenállás, hogy végül visszavonták.

Agora-pályázat

Véletlen, de épp a közgyűlés napján, 2008. januárjában jelent meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség TIOP AGORA-pályázata. Célja, hogy segítse a megyei jogú városokat, hogy kialakíthassanak a 21. század igényeinek megfelelő multifunkcionális közösségi központokat. A pályázatban egy korszerű színházterem is szerepelt, a szombathelyi színház- és városvezetés épp ezért gondolt arra, milyen jó is volna, ha ez a korszerű művelődési ház a Hemo lenne, és ideiglenesen, amíg az új színház a Március 15-e téren felépül, a társulat itt, az új és korszerű művelődési házon belül működne. A pályázaton a város nettó 1,46 milliárd forintot nyert, ami bruttóban a 2,2 milliárdos teljes költség 76,2 százaléka. Ez gyakorlatilag az elnyerhető maximum összegnek számít, hisz az önkormányzat az ÁFA visszaigénylésére jogosult a projekt megvalósításában. A nyugat-dunántúli régióból egyedül Szombathely pályázata lett sikeres, Sopron és Nagykanizsa nem kapott támogatást.

Weöres Sándor Színház / Mészáros Zsolt

 

Szombathely új kőszínházának első terveit is díjazták

Az Agora-pályázattól függetlenül tavaly januárban a város egy új kőszínház felépítését is kitűzte célul, erről akkor a közgyűlés döntött. Szakértői vélemények mérlegelése alapján öt lehetséges helyszín közül a Március 15-e teret választották ki, ahol a megkopott SZTK épület, valamint az MSH áll. A közel hatmilliárdos beruházáshoz egy kormánydöntés értelmében a város 2007 végén egymilliárd forintot kapott, majd még 850 milliót. A Március 15-e térre kiírt ötlet- és tervpályázat anyagát közel ötvenen vitték el. Harminchat munka került a bírálóbizottság asztalára, ebből tizenkettőt vásárolt meg az önkormányzat. A pályaműveket bíráló zsűri tizenegy tagú volt. Közöttük két nem szakmabeli foglalt helyet: a város polgármestere, dr. Ipkovich György és a színház direktora, Jordán Tamás. Az első helyezést Kalmár László és társa terve nyerte el.

Belátható időn belül nem lesz több pénz új színházra

„A gazdasági válság miatt azonban világossá vált” – utalt rá Jordán Tamás– , „hiába van a városnak az új kőszínházra 1,85 milliárdja ”(amelyből időközben közel 200 milliót elköltöttek a tervpályáztatásra), „belátható időn belül nem lesz több pénz új színházra, holott a felépítéséhez minimum 6-7 milliárdra lenne szükség.” Gazdasági szakemberek szerint tíz éven belül nem áll úgy az ország, hogy Szombathely új színházépületére áldozni tudjon. Miközben ott van 1,65 milliárd forint a város számláján, és a Hemo-ban ott a társulat... Ekkor jött a döntés, amelyet a képviselőtestület március végén 27:0 arányban megszavazott: az Agora-pályázaton nyert, önerő nélkül felhasználható másfél milliárd forintot nem a HEMO-ra költik, hanem a Művelődési és Sportházra. Vagyis felújítják az MSH-t, és ott építik ki azt a multifunkcionális kulturális központot, amelyet eredetileg a HEMO-ba szántak. Elkészítik az MSH terveit, mégpedig a költségvetésben erre félretett 85 millió forintból. A kőszínház előkészítésére kapott, megmaradt 1,65 milliárdból pedig a HEMO-ban alakítják ki az ideiglenes színházat.

Mikor lesz Szombathelynek új kőszínháza?

A kőszínház tervét a város nem felejti el, annak tervezett helyszíne marad a Március 15-e tér, a tervekben úgysem szerepel az MSH lebontása, a mostani felújítás pedig alapot adhat a majdani átépítéshez. Arra a kérdésre pedig, hogy minek egy majdani másik kőszínház, ha korszerű és új lesz a Hemo is, Jordán Tamás így válaszol: „Nekem az a véleményem, hogy a színház egy szimbólum. Az jelent valamit, annak olyan épületnek kell lennie, amely reprezentál, rendezi és összefogja a város életét. Én azokat a színházakat szeretem, ahol az épület méltó a városhoz, és ezzel nyilvánvalóan nem vagyok egyedül. Amelyek többet jelentenek pusztán egy épületnél, mint például a kecskeméti, a soproni, vagy a Vígszínház. Nagyon szeretjük ezt az épületet, de nem szeretném azt gondolni, hogy hosszú távon ez lesz Szombathely Színháza. Szombathelynek méltóbb épületet kell emelnie, ami tükrözi a város lelki és kulturális lényegét.”

Weöres Sándor Színház / Mészáros Zsolt

 

A Hemora egy év múlva rá se lehet majd ismerni

A Hemo épületére az elkövetkező időszakban különböző tervező, kivételezői tendert kell kiírni, be kell szerezni az építési hatósági engedélyeket. Előzetes tervek szerint november végére, december elejére lehet majd szerződést kötni a pályázaton nyertes kivitelezővel. Jordán Tamás igazgató a terveket ismertetve megjegyzi: „A Hemo-ból csodapalota lesz. A kamaraterem például felkerülne az emeletre, hat méter belmagassággal. Hátul plusz raktárhelyiségek létesülnének. Lent a nagyterem maximum háromszáz fő befogadására lesz alkalmas. A szerkezet marad, az épület stílusára viszont nem lehet ráismerni. Szóval, egy tökéletes kis színházat lehet építeni ide, arra a tíz évre, amíg ideiglenesen itt marad a társulat. ”

Hol működik majd a Weöres Sándor Színház?

A szeptembertől a Hemoban, a szezon második felében az átalakítások idejére a tervek szerint a társulat kiköltözik, és az épületben elkezdődhetnek a munkálatok. Az elképzelések szerint az átalakítás idejére a társulatot az MMIK fogadja be ideiglenesen.

Ősztől átmeneti évadra készülnek

A szezonban (ősztől májusig) négy előadásuk lesz, három nagyszínházi és egy stúdiódarab. Bemutatják Vajda-Valló-Fábri: Anconai szerelmesek című komédiáját, Dömötör Tamás a kamarában megrendezné a Farm Bt.-t, aztán az MMIK-ban Valló Péter rendezésében színre vinnék Molnár Ferenc Liliom című alkotását, és Jordán Tamás rendezésében Michael Frayn Ugyanaz hátulról című bohózatát.