ugrás a tartalomra

A legjobb jelmez és dráma díja Szombathelyé

2015. szeptember 20.
Vasárnap este harmincötödször osztották ki a Színikritikusok Díját. Aratott a Vitéz Mihály előadás: Székely Csaba a legjobb új magyar dráma, Pilinyi Márta a legjobb jelmez díját vehette át.

A Színházi Kritikusok Céhének tagjai legalább évi kilencven premier megtekintése után tölthetik ki a szavazólapokat: tizenöt kategóriában az előző évad legjobb teljesítményeire voksolhatnak. A Trafó – Kortárs Művészetek Házában megtartott nyilvános gálaműsort idén Boross Martin rendezte.

A kritikusok ötödik alkalommal adtak át életműdíjat: Törőcsik Mari, Senkálszky Endre, Zsámbéki Gábor és Fodor Tamás után most Molnár Piroskát, a Nemzet Színészét, a Thália Színház társulati tagját díjazták a kritikusok, akik titkos szavazással döntöttek az életműdíjas személyéről.

A legjobb előadás a Mohácsi János rendezte e föld befogad Avagy számodra hely, az Örkény István Színház produkciója.

A Katona József Színház Faust I-II. című előadása négy díjat kapott: Monori Lili lett a legjobb női mellékszereplő, Ágh Mártoné a legjobb díszlet, Dargay Marcellé a legjobb színházi zene, a különdíjat pedig Márton László kapta a szöveg újrafordításáért.

Két díjat kapott a Nemzeti Színház Brand című produkciója: Zsótér Sándor vette át a legjobb rendezésért, Trill Zsolt a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. A Budapest Bábszínház Kabaré című előadása is két díjjal gazdagodott: ez lett – megosztva – a legjobb zenés/szórakoztató előadás (rendező: Alföldi Róbert), a legjobb férfi mellékszereplő Bercsényi Péter.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház Vitéz Mihály című előadásához szintén két díj kötődik: Székely Csaba kapta a legjobb új magyar dráma díját, Pilinyi Márta pedig a legjobb jelmezért vette át az elismerést. A Szputnyik Hajózási Társaság alkotóit is kétszer szólították színpadra: a Vígszínház és a Szputnyik koprodukciójában bemutatott Koldusopera (rendező: Bodó Viktor) kapta – megosztva – a legjobb zenés/szórakoztató előadás díját, míg A heilbronni Katica (rendező: Kovács D. Dániel) lett a legjobb független színházi előadás.

A legjobb női főszereplő Krizsán Szilvia lett az Újvidéki Színház Bánk bán című előadásában nyújtott alakításáért. A legjobb gyermek- és ifjúsági előadás a Stúdió K Színház és a Tatabányai Jászai Mari Színház, Népház koprodukciója, a Maya hajója lett (rendező: Fodor Tamás). A legígéretesebb pályakezdő ifj. Vidnyánszky Attila.

 

A díjazottak névsora itt olvasható!

szerző: Színházi Kritikusok Céhe