ugrás a tartalomra

A WSSz a Parasztopera Fesztiválon

2015. április 26.
Parasztopera Fesztivált rendeznek hétfőtől az Átrium Film­-Színházban; a május 4-­ig tartó rendezvényen Pintér Béla darabjának öt különböző feldolgozását láthatja a közönség.

A budai teátrum öt kiemelten fontos Parasztopera-­előadást lát vendégül: a Miskolci Nemzeti Színház, a Budapesti Operettszínház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház produkcióját, továbbá a fesztiválon bemutatják az ­ egyébként az Átrium repertoárján lévő ­ eredeti Parasztoperát, amelyet a szerző csapata, a Pintér Béla és Társulata mutatott be 2002-­ben.

Darvas Benedek és Pintér Béla darabjában egy balladai történetet dolgoztak fel operaformában. A mű zenéjének alapját az erdélyi magyar népdalok és a barokk vonószene adja. Az eleven humorú recitativók, a természetes stílusú énekbeszéd a későbbiekben a társulat védjegyévé vált. A bemutató óta tizenhárom nyelvre átültetett előadás sok szakmai díjat kapott bel­ és külföldön, beutazta Európát, meghívást kapott az Egyesült Államokba is.

Hétfőn este az Átrium Film­-Színházban a Parasztopera Fesztivál megnyitóján koncert és beszélgetés várja az érdeklődőket. Az előadások rendezőivel -­ Földes Tamással, Mohácsi Jánossal, Pintér Bélával, Rusznyák Gáborral és Szikszai Rémusszal ­- Tompa Andrea kritikus és Till Attila műsorvezető beszélget, emellett Darvas Benedek, Kovács Márton és barátai adnak koncertet.

Kedden a Miskolci Nemzeti Színház Rusznyák Gábor rendezte előadását láthatja a közönség, csütörtökön pedig a Budapesti Operettszínház produkcióját, amelyet Földes Tamás állított színpadra. Szombaton a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadását mutatják be a fesztiválon Mohácsi János rendezésében.

Május 3-­án, vasárnap a Pintér Béla és Társulata produkciója látható a szerző rendezésében. Május 4-­én, hétfőn pedig a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadását tűzik műsorra. A Temesvárról érkező előadást a színészként és rendezőként is ismert Szikszai Rémusz állította színpadra.

Az Átrium Film­-Színház sajtóanyaga:

Izgalmas fesztivált rendezünk a budai teátrumban. Április végén bajuszt öltünk, felszereljük bérelt szekerünket pántlikákkal és muskátlikkal, kitoljuk a Margit körútra és vendégül látunk öt kiemelten fontos Parasztopera előadást.

Meghívtuk a budapesti Operettszínházat, a miskolci Nemzetit, valamint a szombathelyi Weöres Sándor Színházat és egy határon túlit is, a Temesvári Csiky Gergely Színház Társulatát.

Természetesen a Fesztivál része lesz – egyébként az Átrium repertoárján lévő előadás - az eredeti Parasztopera, amelyet a szerző csapata, Pintér Béla és Társulata mutatott be 2002-ben.

És hogy miért rendezünk 2015-ben Parasztopera Fesztivált a fővárosban? Csak.

Miskolcon az Évad Szerzője program keretében foglalkoztak a darabbal. „Rusznyák Gábor rendező a mába helyezte a történetet, ebben leginkább a vidéki valóságra ráérző, azt talán kicsit kifigurázó Bozóki Mara jelmeztervező volt segítségére. Meg néhány elcsépelt, de itt jól ható, a jelenkort sulykoló fogás, mint például a kamerázás az esküvőjelenetben." /7óra7.hu/


A szombathelyi előadásban, ahogy Ölbei Lívia fogalmaz az Ellenfényben, „Mohácsi János (harmadik) Parasztopera-rendezése látványvilágában úgy teremt egészen konkrét „történelmi" kontextust a történethez, hogy a rituális időtlenség felé is megnyitja az előadást: itt és most barokk perspektívába helyezi a perspektívátlanságot."

A Budapesti Operettszínház Pesti Broadway Stúdiójának növendékei Földes Tamás rendezésében vizsgaelőadásként hozták létre a produkciót, olyan sikerrel, hogy 2013 januárjától repertoárjukra tűzték.
Az egyetlen, határon túlról érkező előadást a színészként és rendezőként is ismert Szikszai Rémusz rendezte, aki szerint Pintér Béla Parasztoperájának lényege nagyon is ősi. A sorsot boncolgató archaikus történet a görög tragédiák hangulatvilágát idézi. Egy múltbeli tett a sorsod alakítójává válik.

 

PROGRAM:

04. 27. hétfő 19 óra: Megnyitó - Koncert szimpóziummal
04. 28. kedd 19 óra: Miskolci Nemzeti Színház
04. 30. csütörtök 19 óra: Budapesti Operettszínház
05. 02. szombat 19 óra: Weöres Sándor Színház
05. 03. vasárnap 19 óra: Pintér Béla és Társulata
05. 04. hétfő 19 óra: Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Parasztopera Fesztivál

szerző: MTI/Átrium Film­-Színház