ugrás a tartalomra

Aki fogadásból lett színésznő - Bálint Éva volt a Színházszerda vendége

2010. október 29.
Bálint Éva életében úgy tűnhet „csak úgy” történnek a dolgok: fogadásból felvételizett a Figura Stúdió Színházba, és láss csodát, nyert! Onnan is tovább Marosvásárhelyre, a Színművészeti Egyetemre figurázott tovább. Az itteni társulathoz is az égiek, és Jordán Tamás figyelő szeme hozta, ő egyáltalán nem így tervezte. Mindenesetre kedvessége és lazasága révén mindenhol megállja a helyét. A Gyergyótekerőpatakról származó színésznő hozott nekünk egy darabot az erdélyi emberek barátságosságából, nyitottságából.

A kávézó, mint rendesen, most is megtelt, helyet csak nagy nehezen lehetett vadászni. Látva az ismerős arcokat lassan elmondhatjuk, hogy a rendezvény köré valódi törzsközönség szerveződött.

A riporter szerepében ezúttal Bajomi Nagy György tündökölt, aki valószínűleg Freudra hajazva, vagy csak a linearitás logikáját követve egészen a színésznő gyermekkorának mélységéig ásott le. Éváról hamar kiderült, hogy már kislánynak is nagyon vagány volt, csak fiúkkal, azok közül is inkább a nagyobbacskákkal barátkozott. Igazi versmondós kislány sosem volt, habár az apuka által szervezett tűzoltóbálokon, és az ott tartott előadásokon azért időnként el-eljátszott szerepeket. Ennek ellenére sosem akart igazán színésznő lenni.

Őszintén beszél a Ceaușescu-korszak alatt megélt félelmekről és életkörülményekről is. Ma már csak mosolygunk a főtt banán esetén, miszerint olyan ritkán láttak déli gyümölcsöt, hogy nem tudták mi az. Habár a középkorúak emlékezetében nincs olyan messze ez az állapot édes hazánkban sem.

A riporter azon kérdésére, hogyan lett végül színésznő, egyszerűen csak azt válaszolta, hogy fogadásból. Egy tét nélküli fogadás, és egy kotta nélkül elénekelt népdal, némi Csokonai verssel vegyítve elégnek bizonyult a pályán való induláshoz. A bejutásnál már jóval nehezebb feladat volt a színházban való boldogulás. Fogyás és álmatlanság kéz a kézben jártak Évánál, s a shakespeare-i nagymonológok közben tanulta meg, hogy kis dolgokon mennyi minden múlik.

A Színművészeti négy éve után újra a Figuránál találta magát, no meg a párját (Szabó Tibor színész). Egy közös munka hozta össze őket: Molnár Ferenc Üvegcipőjében ő játszotta Sipos urat, Éva pedig Szabó Irmát. A próbafolyamat alatt indult el valami, aztán már csak arra ébredtek, hogy együtt vannak... Közös fedél alá Szombathelyen költöztek össze először, úgyhogy ebből a szempontból is történt egy nagy váltás az életükben. És most itt a következő kaland, hiszen Éva nemcsak színésznő, de ötödik hónapban lévő kismama is, aki csak úgy sugárzik a boldogságtól. Januárra várják a trónörököst, aki talán az Ákos nevet kapja majd, az egyik kedves kolléga (Horváth Ákos) után.

Az este hangulatfokozója az Endrődy-duó volt, ők nyitották meg az estét I'm still love you című szerzeményükkel. Mi nemcsak majdnem szerettük meg őket, hanem teljesen.

A fotógaléria itt tekinthető meg.

 

szerző: forrás: vaskarika.hu