ugrás a tartalomra

Antik beszédtől a modern meséig

2010. október 6.
Ifjúsági bérletünk ezúttal is négy előadással várja a diákokat: az idei bemutatók közül A kis lord, Az ember tragédiája és a Pygmalion, a korábbi előadások közül Szókratész védőbeszéde szerepel a bérlet kínálatában.

Diákbérlet 2010/11.

 

Jeles András: A kis lord

-színmű Burnett regénye nyomán -

rendező: Jeles András

Az amerikai írónő klasszikus ifjúsági regényének főszereplője a hétéves kisfiú, Cedric Errol korán elvesztette édesapját; szeretett édesanyjával él egy amerikai kisvárosban. A nyílt eszű, okos, barátságos fiút mindenki szereti, jó barátja a fűszeres, Hobbs úr, másik bizalmasa Dick, a cipőpucoló. Egy nap nagy esemény történik: Cedricékhez váratlan látogató érkezik, egy ügyvéd, aki Dorincourt gróf megbízásából jött. Cedricet kell magával vinnie Angliába, ahol a gyermeket - nagy vagyon és birtok jövendő örökösét - várja a nagyapja.

helyszín: MMIK színházterem

 

Platón: Szókratész védőbeszéde

fordította: Devecseri Gábor

Szókratész: Jordán Tamás
Melétosz: Horváth Ákos

A mai hétköznapi viseletben elmondott beszéd, melyben az athéni bírák maguk a hallgatók, egy olyan erkölcsi normát kíván felmutatni (rendkívül szórakoztató formában), mely talán kiveszőben van. Helytállásról van szó, az „ügyekhez” való ragaszkodásról, arról, hogy az „erény és igazságosság” fontosabb, mint a pénz. S, mivel ma egyre kevesebben gondolkodnak így, a Védőbeszéd hézagpótló műnek számít.

helyszín: MMIK színházterme

 

Madách Imre: Az ember tragédiája

– történelmi időutazás két részben –

rendező: Jordán Tamás

Könyvespolcainkon méltán porosodó, régies verses nyelvezete miatt nehezen megérthető, elavult történelemszemlélete következtében mára már érdektelenné vált kötelező olvasmány, amelyet csak tanulóifjúságunk életének megkeserítésére illeszt évről évre a tanrendbe a szigorú tanári közakarat? – Vagy lázas és zaklatott költői vízió az emberiség önsorsrontó és önpusztító természetéről, amely napjainkra is egyre nyomasztóbb árnyékot vet, s mindez korunk egyik tudományos-fantasztikus vágyálma, az időutazás kereteibe ágyazva?

A Weöres Sándor Színház társulata ennek az éppen százötven évvel ezelőtt született klasszikus műnek megdöbbentő időszerűségét és izgalmas sokszínűségét kívánja bemutatójával bizonyítani, méghozzá a film és a színházi előadás hatáselemeinek és technikai lehetőségeinek szokatlan egyesítésével, kavargó és meglepő látványvilágot teremtve.

helyszín: Weöres Sándor Színház

 

George Bernard Shaw: Pygmalion

rendező: Keszég László

G. B. Shaw modern meséjében Higgins fonetikaprofesszor fogadást köt az amatőr nyelvész Pickering ezredessel, hogy az utcasarkon felszedett virágáruslányból hat hónap alatt hercegnőt varázsol csupán azáltal, hogy megtanítja helyesen beszélni. Az órák megkezdődnek, a lány napról napra fejlődik, mígnem egyszer csak rájön, hogy új tudása elszakította régi környezetétől, új környezetében pedig nem tekintenek rá másképp, mint egy izgalmas kísérlet alanyára, akire a kísérlet befejeztével nincs szüksége senkinek.

Shaw fanyar, furcsán romantikátlan szerelemi történetet farag Pygmalion ókori mítoszából, és jellegzetesen angol humorral és iróniával közelít esendő szereplőihez. A darab 1914-es bemutatója óta világsiker; a szórakoztató és szenvedélyes Eliza Doolittle meséjéből 1964-ben többszörös Oscar-díjas musical-változat is készült, My Fair Lady címmel.

helyszín: Weöres Sándor Színház

 

Diákigazolvánnyal a színházbérlet ára: 3.500 Ft

 

 

Bérletvásárlás és információ:

 

Weöres Sándor Színház Jegyiroda

Szombathely, Király u. 11.

Telefon: 94/318-738

E-mail: jegy@wssz.hu

Nyitva tartás: hétköznap 9.00-17.00

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

szerző: wssz