ugrás a tartalomra

Átmeneti szezon 2010-ben

2009. április 8.
Bár köszöni, jól van - él és működik -, az utóbbi napokban ellentmondó híresztelések kaptak szárnyra a Weöres Sándor Színház jövőjét és sorsát illetően. A polgármester a legutóbbi közgyűlésen mondta ki: tíz éven belül biztosan nem lesz új színházépülete Szombathelynek. Azaz: tíz éven belül nem készül el az új épület a Március 15-e téren; ami viszont egyáltalán nem jelenti a színházi működés végét.

Továbbra is az Akacs Mihály utcában dolgozik a társulat; igaz, a HEMO épületét mielőbb át kell alakítani. A dolgok jelen állása szerint az átépítés legkorábban 2010 januárjában kezdődhet meg - a szükséges hatósági eljárásokat egyszerűen nem lehet rövidebb idő alatt lefolytatni -, és az építkezés előreláthatólag tizenegy (de legkevesebb nyolc) hónapot vesz igénybe.

Az impozáns tervek már régóta megvannak - ezeket Jordán Tamás tegnap be is mutatta a társulatnak -, sőt, elvileg és gyakorlatilag a szükséges pénz is rendelkezésre áll a munkák elvégzéséhez.

A szombathelyi közgyűlés márciusban határozatot hozott a HEMO színházi célú átépítéséről, a kormány pedig az ígéretek szerint még ezen a héten dönt (muszáj döntenie) arról, hogy hozzájárul az új színházépület előkészítésére átutalt pénz - eredetileg 1 milliárd plusz 850 millió forint - átirányításához; vagyis engedélyezi, hogy az új színházépület előszítésére szánt összeget a HEMO színházi átalakítására használja föl Szombathely. (A kormányzati pénz egy részéből időtálló technikát vásárolt a színház, és ebből a pénzből finanszírozta a város a Március 15-e térre kiírt építészeti tervpályázatot is.)

Az átirányítási kérelem megfogalmazásához azonban arra is szükség volt, hogy a közgyűlés kivonja a HEMO-épületet az országos Agóra-pályázatból. A kívülállók számára ezen a ponton válhat végzetesen zavarossá a történet. Az Agóra (hosszú ó-val!) annak az EU-pályázatnak a neve, amelyet megyei jogú városoknak írtak ki: multifunkcionális kulturális központok létrehozására. Az Agóra-pályázat nem tévesztendő össze sem a szombathelyi összevont kulturális intézményrendszerrel, az Agorával (rövid o-val!); sem Jordán Tamás színházi agora-eszményével.

A HEMO-épületet tavaly év elején azért indította a város az Agóra-pályázaton, mert kiderült: a felújítására szánt 600 millió forint helyett a kivitelező 1 milliárd 200 ezer forintos ajánlatot tett a HEMO színházi célú átalakítására. Ahogy Jordán Tamás tegnap a bemutatott terveket kommentálta: A tervező fantáziája elszabadult. (A társulat fölmorajlott, amikor meglátta az új, egyelőre csak a rajzokon látható homlokzatot.)

A szombathelyi közgyűlés tehát 2008 elején semmissé nyilvánította a közbeszerzési eljárást, és még ugyanazon a testületi ülésen úgy döntött: elindítja a HEMO-t az Agóra-pályázaton. (A kiírás szerint a leendő multifunkcionális kulturális központban színházteremnek is kell lennie.) Ezzel párhuzamosan zajlott az új, Március 15-e téri színházépület előkészítése. Az eredeti tervek szerint 2011-re fölépült volna az új színház, 2010-re elkészült volna az Agóra-pályázat nyomán az Agora-központ. (Vagyis a WS Színháznak csak rövid ideig kellett volna albérlőnek lennie az új, multifunkcionális kulturális intézményben.) De közbeszólt a válság, összegzett tegnap Jordán Tamás. Az új színházépület - bármennyire is megérdemelné Szombathely - terve egyelőre elillant.

És itt körbeértünk: a HEMO-t a közgyűlés kivonta az Agóra-pályázatból, hogy megkezdődhessen - az új színház előkészítésére szánt pénzből - az épület átalakítása. (Az Agóra-pályázat 2. fordulóján az MSH-val próbál részt venni a város.) Jordán Tamás elmondta azt is, hogy a 2009/2010-es évad második felét valószínűleg az MMIK-ban tölti a társulat. De ez ügyben a tárgyalások még nem értek véget.

 

szerző: forrás: Vas Népe