ugrás a tartalomra

Az életműdíjas házaspár a színházban

2009. október 19.
A művészet lélektana volt a vezérmottója a Thea-tér október 19-i Szóról szóra beszélgetésének. Burkon László házigazda dr. Garzuly Ferencet és Geszler Máriát látta vendégül. Az esten Vincze Eszter fuvolaművész is bemutatkozott. Képeink a programon készültek.

Nagy érdeklődés jellemezte hétfőn este a Thea-tér Szóról Szóra című programsorozatának immáron harmadik beszélgetős műsorát. A teltházas esten ezúttal egy házaspár, a Szombathelyen nagy tiszteletnek örvendő dr. Garzuly Ferenc és felesége, Geszler Mária volt a vendég.

A beszélgetés vezérgondolata: A művészet lélektana, a közös pont pedig a tavaly külön-külön elnyert életmű díj volt, amelyet egyidőben vehetett át a házaspár. Ilyen még nem történt Szombathelyen.

A számos szórakoztató, tanulságos, olykor megható történetekhez kiváló aláfestésként szolgált a közreműködő Vincze Eszter fuvolaművész műsora, akit fia, Kiss Márton kísért zongorán.

A házigazda, Burkon László újságíró személyes élményeivel vezette fel az estet, feleletet keresve arra kérdése, hogy valójában mi a művészet, ki számít művésznek. Erre a gondolatmenetre építve a meghívott házaspár mindkét tagja a legtermészetesebb módon beszélt munkájáról, a művészet szeretetéről és szerepéről a mindennapokban, s miközben olykor egymás szavába vágva anekdotáztak, mindenki úgy érezhette, a kitüntetett házaspár és a közönség soraiban helyet foglalók között igazából nem is létezik távolság. Ahogy ezt Geszler Mária végül megfogalmazta: bár rokonaik nem élnek Szombathelyen, mégis úgy érzik, egy igazi nagy család veszi őket körül, ami - az életműdíjhoz hasonlóan - boldogsággal tölti el mindkettőjüket.

Dr. Garzuly Ferenc szombathelyi patológus, neuropatológus, több könyv szerzője, számos civil szervezet vezetője és/vagy tagja, egy betegség felfedezője.

Geszler Mária Garzuly Munkácsy-díjas keramikusművész – a házaspár együtt kapott tavaly életműdíjat Szombathelytől.

Az Ausztriában tanító fuvolaművész, Vinczre Eszter rendszeresen koncertezik a Savaria Szimfonikus Zenekarral és a Capella Savariával Magyarországon és külföldön egyaránt. Alapító tagja a " Funny Woods" fúvósötösnek. Jótékonysági hangversenyek szervezőjeként is közismert városunkban.

szerző: Burkon Média