ugrás a tartalomra

Az elszabadult szardíniák komédiája – Függönyön innen és túl

2010. március 19.
A siker borítékolva, Michael Frayn Függöny fel!-je egy fordulatokban gazdag, kifejezetten közönségbarát bohózat.

Zsúfoltság és hőség, csütörtök este csurig volt a szombathelyi MMIK, a Weöres Sándor Színház tavaszi szezonja már az ideiglenes játszóhelyen startolt. A bérlet utolsó bemutatója, a Függöny fel! így is sokakat megmozdított.

A színpadi leépülés bohózata

Ahogy az éremnek, úgy a színpadnak is legalább két oldala van, a díszlet előtti és mögötti világ. Függönyön innen és túl azonban ugyanúgy zajlik az élet. Csak a keret más, az emberi játszmák a darabban és az öltözőben – szerelmekben, barátságban és gyűlöletben - összeérnek. A díszletfalból nyíló temérdek ajtón a színész, mint egy felbolydult méhkasban, ide-oda rohangál. A darab a színházcsinálók görbe tükre, fordulatokban bővelkedő bohózat egy alkalmi haknitársulatról, akik színre visznek egy közepesen mulatságos – amolyan B-szériás – színpadi komédiát. Gondolhatnánk, kisujjból kirázzák, azonban a színpadi fércmű, mint a négy szardíniás tányér, önálló életre kel, jelenetről jelenetre egyre szédítőbb haláltáncot lejt. A mindennapok, a kisszerű emberi játszmák és szerelmi bonyodalmak végül taccsra vágják a társulatot is.

Egyik szerepből ki, a másikba be

A tiritarka jelmezekben többszörösen összetett figurák kelnek életre. A szereplők egy elképzelt társulat színészei: darab a darabban, azt játsszák, hogy játszanak (jól szórakozunk azon, ahogy viszontlátjuk a színpadi közhelyeket). Csak látszólag könnyű munka ez, megnevettetni a közönséget a világ legtermészetesebb és legnehezebb dolga. Csütörtök este Szombathelyen, Jordán Tamás rendezőnek és társulatának végül sikerült a mutatvány, amiben Hamvai Kornél mesteri újrafordításának is része van.

FÜGGÖNY FEL!

Rendezőasszisztens (Poppy) / Csonka Szilvia
Roger Lillicap (Gerry) / Horváth Ákos
Mrs Clackett (Dotty) / Kiss Mari
Flavia Brent (Belinda) / Németh Judit
Ügyelő (Tim) / Orosz Róbert
Vicki (Brooke) / Péter Kata
Selsdon / Szabó Tibor
Philip Brent (Frederick) / Szerémi Zoltán
Rendező / Trokán Péter

Díszlet: Horgas Péter
Jelmez: Flesch Andrea
Mozgás: Gyöngyösi Tamás
A rendező munkatársa: Kovács Nóra
Rendező: Jordán Tamás

szerző: szilva