ugrás a tartalomra

Bemutató előtt a Naftalin

2011. május 2.
A Naftalin című Heltai Jenő-bohózatot - Mohácsi-átiratban - május 6-án nézheti meg a Premier-bérletes közönség a színház nagytermében. Az ügynök halála című Arthur Miller-színműnek egy héttel később, május 13-án lesz a bemutatója az emeleti Márkus Emília-teremben, Valló Péter rendezésében.

Az ügynök halála próbafolyamatába már beleütöttük az orrunkat, most nézzük meg, hogyan próbálnak a szombathelyi színészek Mohácsi Jánossal. De előbb csak annyit, hogy Mohácsi János - és testvére, a Naftalin-előadást dramaturgként jegyző Mohácsi István - egészen egyedi, sajátos világot, világlátást képviselnek a színházi élet egén . Mohácsi János körülbelül úgy színházi ember, ahogy mondjuk Shakespeare: a színházi előadás alapjául szolgáló szöveg vagy tematika - legyen a szerzője bárki - Mohácsi számára, sarkosan fogalmazva, rendre csak kiindulási pont. (A Naftalin olvasópróbájának hangulatát is meghatározta, hogy a Heltai-bohózat helyett Heltai-átiratot kaptak kézhez a szereplők: tele a nyelvi humor legváltozatosabb, legfinomabb megnyilvánulásaival.)

Ha valami varázslat folytán nemcsak a Szombathelyen Függöny fel! címmel bemutatott (szintén az ajtók-ablakok perfekt működtetésére épülő) Michael Frayn-bohózatot nézhetnénk meg újra, hanem mellette a szatmárnémeti színház Veszett fejsze című előadását is - amely szintén a Frayn-darabból készült, Mohácsi-rendezésben -, minden magyarázat nélkül feketén-fehéren kiderülhetne, hogy általában miképpen dolgozik Mohácsi János. Ami Szombathelyen gördülékeny, a bohózat játékszabályainak megfelelő előadás volt - az Szatmárnémetiben személyes vallomássá változott: a színházról. Ahogy mondani szokták: Mohácsi mindig azokból a színészekből indul ki - és hozzájuk tér vissza - akikkel éppen dolgozik. Ezért aztán a jelenléte mindig határozottan jót tesz a társulatoknak: éppen a társulatiságuk erősödik meg Mohácsi keze alatt.

Amikor benéztünk egy délelőtti Naftalin-próbára - bohózat a javából -, éppen a harmadik felvonás hatodik jelenete volt soron. A kulcsszó: Kilométerpénz.

A helyzet a végletekig fokozódik: a szekrény stabilan áll, de hogy a megcsalatási-becsapási kísérletek megállíthatatlan körforgásában éppen ki rejtőzik ott benn - sose lehet tudni. A húr az abszurdig feszül, amikor a szekrényből előbújó Laboda Péterről - Bajomi Nagy György - azt kellene bebizonyítani, hogy ő tulajdonképpen Patkány Etus; csak azért, hogy meg ne görbüljön a világ gyémánttengelye. (Vagy ki ne egyenesedjen valahogyan.) A díszes férfitársaságban Schlanger András, Trokán Péter, Horváth Ákos és Szerémi Zoltán asszisztál az autoszuggesztió útján véghez vinni tervezett mutatványhoz. Dr. Csapláros (Trokán Péter) 5000 korona kilátásba helyezésével motiválja az átváltozást: alapjáratdíj és kilométerpénz . Vissza a szekrénybe, de rögtön.

szerző: forrás: Vas Népe (szerző: Ölbei Lívia), fotó: Mészáros Zsolt