ugrás a tartalomra

Egy huszáros, bajuszos este

2015. március 31.
Somogyi Győző Illusztrációk a Szigeti veszedelemhez című kiállításának megnyitójával folytatódott a Miért szép? sorozat. Dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész ajánlotta a közönség figyelmébe a Kossuth-díjas festőművész munkáit.

A tizenkettedik alkalommal megrendezett beszélgetésnek, amelyen képzőművészet, irodalom és komolyzene találkozik, ismét a Márkus Emília terem adott otthont. A szokott módon Jordán Tamás az alkalomhoz illő verssel, Mérei Tamás zenével készült, Fűzfa Balázs – mint állandó vendég – irodalomtörténeti anekdotákkal színezte az estét. Amelynek főszereplője ezúttal Somogyi Győző volt.

A festőművész maga is kutató, megörökítő alkat. Talán száz híres „hadtörténelmi személyiséget" bemutató színes arcképcsarnoka a legismertebb vállalkozása. A közönség a róla készült portréfilmből megtudhatta, hogy évtizedek óta bújik huszár gúnyába: salföldi hagyományőrző, hétvégente huszárként (is) éli életét. Bajusz nélkül, mert ahogy fogalmazott: Nem olyan magyaros az arcom, hogy jól mutatna rajta a bajusz.

Így aztán inkább lefesti azt. Meg a huszárt. Meg a Szigeti veszedelmet. A kiállítás április 25-ig látható a színház aulájában.