ugrás a tartalomra

Fejest ugrunk az új évbe

2014. január 6.
Bár a színházi emberek számára igaziból évadkezdéstől évadkezdésig tart az évkör, azért körülnéztünk a szombathelyi Weöres Sándor Színházban is. Milyen volt 2013? Milyen lesz 2014?

Kálmánchelyi Zoltánnak különben is védjegye a nevettetés. Nem lehet véletlen, hogy a 2014-es év első színházi estéjén - a bérleten kívüli kínálatban régóta népszerű „Jó pálinká...-”ban - ő is színre lépett. Sőt: nem egyszerűen csak színre lépett, hiszen az általa játszott fanyar humorú, az önmegvalósításban és nagy tervekben (pénzszerzésben) csetlő-botló figura köti össze az életszagú, életízű jeleneteket. Kálmánchelyi Zoli a mindennapokban is ötletgyárosként működik: Vass Szilárd kollégájával például folyamatosan azon vannak, hogy miképpen csempészhetnének jókedvet a közönség életébe, különleges színházi eszközöket – például pantomim, mozgásszínház, hang-paródia - bevetve. Az egész estés előadássá fejlesztett Színházi szösszenet speciális elágazása az Irodalmi szösszenet, kifejezetten diákoknak. (Mert amikor Zoli előadja József Attila Mama című versét – úgy, ahogy a Tesla magnó nyúló-hullámzó szalagja megőrizte –, na, akkor szem nem marad szárazon.)

Szöszölés következik akkor is, amikor Zolit a múlt évről kérdezzük: „Min nevettem? Mi esett jól 2013-ban? Friss élményt mondok, ami olyan nekem, mint valami ajándék. Vass Sziszivel vittük Mikulás után, karácsony előtt az Irodalmi szösszenetet Sárvárra, tizenéves diákoknak. Ha szösszenet, akkor eleve humor és - jó esetben – sok nevetés, de köztudott, hogy a fiatalokat nehéz megfogni. Ezért volt nagy öröm, hogy vették a lapot. Van az a rész, amikor az a néző feladata, hogy instruáljon minket a Lőrinc barát találkozása Rómeóval-jelenetben. Hát instruáltak. Olyan ereszd el a hajam-hangulat kerekedett a végére, hogy na. Tényleg, mint valami vérbeli szilveszteri kabaréban.”

Ezekben a hetekben Kálmánchelyi Zoltán újabb fontos feladatra koncentrál: ő lesz a szemérmesen boldogságra vágyó Asztalos úr az Illatszertár című László Miklós-vígjátékban, Béres Attila rendezésében. Azt mondja, ahogy haladnak egyre beljebb a próbafolyamatban, úgy tárulnak föl a darab fantasztikus mélyrétegei, a fergeteges, rendkívül pontos, feszes komédia alatt a végtelen életbölcsesség. Az Illatszertár premierje január 31-én 19 órakor kezdődik a Weöres Sándor Színházban.

Fekete Linda, a Weöres Sándor Színház színésznője mindig a teliszájjal nevető Brazíliát idézi, ha fordul az év: „Amikor Brazíliában éltem, sok olyan szokást megtanultam, amelyeket ma is megtartok. Képzeld, Brazíliában december 31-én kötelező valami újat, valami fehéret magunkra ölteni. Lehet az bármi, a lényeg, hogy először vegyük fel. Igen, azért, hogy tiszta lappal kezdhessük az új évet. Csodaszép: ott szilveszterkor mindenki hófehérben járja az utcákat. Éjfél után pedig meg kell enni pont tizenkét szem szőlőt, közben tizenkettőt kívánni; nem csak magunknak, lehet jót kívánni másoknak is. Tapasztalatból mondom: működik! Erre van egészen friss bizonyítékom is: 2013-ra az egyik szem szőlőnél beugrást kívántam magamnak – a kihívás miatt. Szerettem volna kipróbálni, hogy képes vagyok-e helytállni váratlan és éles helyzetben. Persze gyorsan hozzátettem, hogy azzal a kolléganővel, aki helyett esetleg be kell majd ugranom, ne történjen nagy baj. És így történt: karácsonykor Egerben énekeltem a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról-előadásban Esztert – Trokán Anna helyett kellett beugranom. Fantasztikus élmény, sosem felejtem el. A közönség be volt avatva, és hálásan fogadta a beugrást: hogy ünneplés helyett az egri Képzelt riport-videóval készültem a karácsonyra. Igen, minden szépen sikerült.”

Linda a szombathelyi Chicago-előadás Velmáját játszotta, amikor meg – sajnos - őt kellett egy ideig helyettesíteni. Viszont tavaly nyáron az Iseumi Szabadtéri Játékokon ő énekelte Mária Magdolnát a Jézus Krisztus Szupersztárban, minden egyes estén, a ráadás-alkalommal is. Egyébként hamarosan újra láthatjuk-hallhatjuk zenés előadásban: A dzsungel könyvében kapott fontos szerepet. WSSz-bérlet, 2013/14-es évad, tavaszi szezon.

(A 2013-as év hozta azt is, hogy Linda és Zoli útjai elváltak, a magánéletben legalábbis. De azóta is a legjobb kollégák. Számíthatnak egymásra. És hát ki tudja, mi minden épül be észrevétlenül – és talán végleg - az életünkbe az évek, kapcsolatok, hatások, szerepek körforgásában.)

szerző: Vas Népe (Szerző: Ölbei Lívia)