ugrás a tartalomra

Hivatás és küldetés

2009. december 1.
Számos olyan család ismert a szombathelyi egyházmegyében, ahol két, három, sőt négy fiúgyermek is a papi hivatást választotta a negyvenes és az ötvenes években. A Paptestvérek mottóval jelentkezett Szóról szóra beszélgetős műsorba Burkon László újságíró ezúttal két olyan lelkipásztort hívott meg, akik két-két paptestvérrel büszkélkedhetnek.

Az ausztriai ősöktől származtatott, Horvátnádalján letelepedett, Rátkaira magyarosított nevű iparos család tizennégy megszületett, tíz felnevelkedett gyermekéből három, István (már meghalt), László (a vendég) és Imre lett pap. Dr. Rátkai László Ják esperes-plébánosa – és a műemlék templom “gondnoka” - immár huszonöt éve, s mivel németül is beszél, nem jött zavarba akkor sem, amikor húsz éve sorra érkeztek a faluba a kelet-német menekültek, hiszen könnyedén meg tudta értetni velük, merre van a rés az országhatáron. (Volt család, amely épp a határnyitás huszadik évfordulóján fejezte ki neki a háláját a segítségért.) Amúgy azt mondta, élő példaképek kellenek a fiataloknak, olyan szülők és papok, akik egyéniségükkel felébresztik bennük a hivatást. Szerinte ilyen volt megjelenésével és szeretetteljes modorával Brenner János, a másik meghívott vendég, Brenner József püspöki helynök testvére is, akit papi hivatása teljesítése közben éppen ötvenkét éve brutális kegyetlenséggel meggyilkoltak, de példája máig él.

Rátkaiék egyébként több szállal kapcsolódnak a Brenner családhoz, utóbbi - szintén ausztriai kötődésekkel - Szombathely egyik legismertebb famíliája, elég csak Brenner Tóbiásra, a neves polgármesterre (a Brenner paptestvérek nagyapjára) gondolni. A Brenner fiúk (Jánoson kívül már László sem él) a vendég József elmondása szerint a szeretetteljes és mélyen vallásos családi légkörben egymás hatására választották a papi hivatást, s amikor ő, a legkisebb is bejelentette édesapjának a döntését, az apa csak annyit mondott: örülök, fiam. Pedig nem maradt már, aki unokákkal ajándékozhatta volna meg a szülőket.

Szó esett Brenner János meggyilkolásának máig tisztázatlan körülményeiről és a vértanú pap boldoggá avatási ügyéről is, ami a testvére szerint jól halad, bár némileg hátráltatja a dolgok menetét, hogy még mindig vannak Rómában fordításra váró iratok. Brenner József addig is küldetésének érzi, hogy minél többekkel és alaposabban megismertesse testvére áldozatát.

A szomorú epizódok ellenére alapvetően vidám, nyílt és ízes beszélgetés népes közönsége alkalomhoz illő zeneszámokat hallgathatott meg Gyenge András fiatal csellista előadásában. Utóbbival kapcsolatban dr. Rátkai László meg is jegyezte: a zene is azoknak adatik meg, akik jó családban élnek.

szerző: Burkon Média