Ismét repertoáron

Március 16-án, szombaton 15 és 19 órakor ismét a matematika a téma a Weöres Sándor Színházban: színpadon az Egy bizonyítás körvonalai. Horgas Ádám kamaratermi rendezése az előző évad egyik sikerdarabja.

David Auburn: Egy bizonyítás körvonalai

(Egy szünettel - 140 perc)

Fordította: Debreczeni Júlia
Színpadra alkalmazta: Horgas Ádám

színmű

Egy új, zseniális matematikai képlet mindent megváltoztat. Amit hittünk, vagy tudni véltünk, most megkérdőjeleződik. Kiben bízhatunk? Ki őrült és ki zseni? Vajon a szerelem segít dönteni? David Auburn darabja egy pszicho thriller izgalmával vezet minket a meghökkentő végkifejletig.

Szereplők:
Robert/Szabó Tibor
Catherine/Ágoston Katalin m.v. /Menczel Andrea m.v.
Hal/Jámbor Nándor
Claire/Alberti Zsófi

Jelmeztervező: Bujdosó Nóra
Díszlettervező: Horgas Péter
Kellékes: Varga Máté
Súgó: Jenei Ágnes
Ügyelő: Móri Csaba
Rendezőasszisztens: M.Kapornaki Rita
Rendező: Horgas Ádám

"Van egy zseniális matematikaprofesszor (illetve már nincs, de ilyenkor segít a színpadra adaptált filmes flash back): Szombathelyen Szabó Tibor. Van két lánya: Ágoston Katalin/Menczel Andrea (kettős szereposztás két vendégszínésszel) és Alberti Zsófi. És van egy fiatal, lelkes tanítvány: Jámbor Nándor. Aztán van néhány matematikai probléma. Egy „zseniális képlet”. Vagy talán nem is annyira matematikai problémáról van szó, hanem valami egészen másról. Nem lehet tudni. Bár Kant szerint a világ a matematika nyelvén van megírva.
David Auburn nemcsak biztos kezű színpadi író – Debreczeni Júlia fordításában -, hanem azt is pontosan tudja, hogy mivel borzolhatók a nézők idegei. Akik (mármint a nézők) ugyan most remélhetőleg nem popkornt rágcsálva izgulják végig az előadást, bizonyos értelemben mégis moziban érezhetik magukat; és nem csak a csodálatos vetítések és az időjáték miatt. A színlap pszichothrillert emleget, maradjunk akkor ennél a műfaji meghatározásnál: mint egy pszichothriller, olyan. Matematikáról beszélni, a matematika birodalmába legalább bekukucskálni majdnem olyan borzongató, mintha a középkori alkimisták titkait szeretnénk kifürkészni. Aztán van az a szintén borzongató állítás – vagy sejtés -, hogy a zsenit és őrültet csak egy hajszál választja el egymástól. (Nézi valaki a Comedy Centralon az Agymenőket?).

 

Erre a kettős borzongásra épít David Auburn, amikor egy Agatha Christie-krimi feszültségteremtő képességével a matematikát – és a világot – fölforgató új matematikai képlet nyomába ered. Csakhogy itt nem bukkan föl Poirot, hogy a végén összehívja a társaságot, és mindent megnyugtatóan tisztázzon, elvarrjon minden szálat. Minden szereplőnek titka van, minden szereplő, minden szituáció próbára teszi az emberismeretünket. Közben meg mintha egy chicagói csehovi birtokon üldögélnénk: tavaszra nyár, őszre tél.
Az biztos, hogy már a fotóspróbát is muszáj volt végignézni: ha az ember egyszer kíváncsivá válik, akkor nem ereszti a történet. De ha Agatha Christie: mint Londonban, itt is működnie kell a közmegegyezésnek, hogy nem kotyogjuk ki a végét. Ha van egyáltalán vége, mint egy békebeli kriminek." (Vas Népe, 2018. május 17.)

 

Időpont: 2019. március 16. 15 és 19 óra (Catherine: Menczel Andrea m.v.)

Helyszín: Márkus Emília terem

Jegyár: 3.500 Ft (nyugdíjas jegyár: 2.500 Ft, diák jegyár: 2.000 Ft)


2019. február 18.

Támogatók