ugrás a tartalomra

Jelenetek a Paradicsomból avagy a Színikritikusok Díja 2011

2022. január 16.
A Színikritikusok Díját a Színházi Kritikusok Céhe az évad legjobb színészeinek, rendezőinek, tervezőinek adja. Hogy idén a 15 kategóriában jelölt művészek közül ki kap díjat, az szeptember 25-én a Magyar Színházban megrendezett különleges gálaesten derül ki, amely a díjazás 31 éves történetében először nyilvános a közönség számára.

Ha vörös szőnyeg nem is lesz, a gála mégis nagyon fog hasonlítani az Oscar-díjak átadására: 2011. szeptember 25-én este 8 órakor a Magyar Színházban 31. alkalommal nyújtják át a színikritikusok az elmúlt évad legjobb színpadi teljesítményeinek járó elismeréseket. A díjkiosztóra a magyar színházi élet kiemelkedő alkotói kapnak meghívást, s hogy közülük ki térhet haza majd díjjal, az csak az est során derül ki. Az viszont már nem titok, hogy a kritikusok idén először életműdíjat adnak, melyet Törőcsik Mari művésznőnek fognak átadni, aki egyben a gálaműsor fővédnöke is.

Törőcsik Mari

A nagyközönség számára nyitott estet Pelsőczy Réka rendezi, műsorvezetői Csákányi Eszter és Pál András. Az előadásban két óriásbáb gondoskodik a hangulatról: Éva ezúttal barátnőjével, Hédikével érkezik a színpadi páholyba, és – akár a Muppet show-béli rokonaik – kommentálják majd az eseményeket.

A különleges műsor azoknak a színházi alkotóknak a vallomásaira épül, akik az elmúlt három évtizedben díjat kaptak, vagy éppen nem kaptak díjat. És azokéra a kritikusokéra, akik szavaztak, vagy éppen nem szavaztak. Hogy mi köze mindennek a Paradicsomhoz, az a Tasnádi István által erre az alkalomra írt jelenetekből kiderül. Közreműködnek a Magyar Színház és a Vaskakas Bábszínház színészei.

Az évente egy alkalommal megrendezésre kerülő Díjkiosztó gálaest igazi kuriózum a színházi életben. Képviselteti magát minden színházi műfaj, és felvonul rajta a színházi élet színe-java. Nemcsak a jelöltek és a fellépők, hanem a díjátadók sorában is találkozhat kedvenceivel.

Az idén a díjra jelölt művészek közül biztosan ott lesz Fullajtár Andrea, Szirtes Ági, Lázár Kati, Keresztes Tamás, Mucsi Zoltán és Kulka János. A rendezők közül Mohácsi János, Zsótér Sándor, Zsámbéki Gábor, Mundruczó Kornél és Bozsik Yvette.

A díjátadók között szerepel többek között Udvaros Dorottya, Für Anikó, Dolhai Attila, Mácsai Pál, Scherer Péter, László Zsolt, Pálmai Anna, Schell Judit, Eszenyi Enikő, Pogány Judit, Szabó-Kimmel Tamás, Nagy Ervin.

A szerencsés nézők nemcsak első kézből értesülhetnek a díjazottakról, akiknek társaságában egy felejthetetlen estet tölthetnek el, hanem extra ajándékot is kaphatnak tőlük. A díjakra jelölt színházak felajánlásával színházjegyeket, ajándékutalványokat és bérleteket sorsolnak ki a helyszínen az érvényes jeggyel rendelkező nézők között, a jelenlévő színészek közreműködésével.

 

Jegyvásárlás

a Magyar Színház közönségszervezésén (1073 Budapest, Erzsébet krt. 21. tel. 322-2879, 322-7877) minden hétköznap 10-19 óráig, hétvégén 14-19 óráig, a színház jegypénztárában (1077 Budapest, Hevesi Sándor tér 4. tel.: 322-0014) minden nap 13-18 óráig, továbbá az ismert jegyirodákban.

 

Mozgóképes ízelítő a tavalyi díjkiosztóról:

További információ: kritikusdij.hu

 

Jelenetek a Paradicsomból avagy a Színikritikusok Díja 2011

Műsorvezetők: Csákányi Eszter, Pál András

Szereplők:

Ács Norbert, Bercsényi Péter, Fillár István, Gémes Antos, Jegercsik Csaba, Kocsis Rozi, Krucsó Júlia Rita, Pavletits Béla, Ruttkai Laura, Soltész Bözse, Szatmári Attila, Szúkenyik Tamás


Díszlet: Kalmár Bence
Jelmez: Fodor Annamária
Zene: Nyitrai László
Koreográfia: Király Béla
Báb: Mátravölgyi Ákos
Videó: Tiszeker Dániel
Interjúk: Markó Róbert, Pelsőczy Réka, Rick Zsófi
Szöveg: Markó Róbert, Tasnádi István
Bábrendező: Tengely Gábor
Dramaturg, a rendező munkatársa: Markó Róbert
Produkciós vezető: Fenyvesi Kata
Producer: Orlai Tibor

Rendező: Pelsőczy Réka

Bemutató, egyben egyszeri előadás: Magyar Színház, 2011. szeptember 25.