ugrás a tartalomra

KANAPÉSZÍNHÁZ karantén idején

2020. május 31.
Sikeres volt a világjárvány miatti karanténban KANAPÉSZÍNHÁZUNK: online előadássorozatunk - amely az elmúlt 11 év darabjaiból válogatott -, YouTube-csatornánkon közel 88 ezer elérést kapott.

Kedves Nézőink! Szeretettel köszöntjük Önöket a Weöres Sándor Színház online adásán, az előadás hamarosan kezdődik, kérjük, foglalják el helyüket a nézőtér helyett, a kanapén! Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Reméljük, ezzel is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az otthon töltött napok alatt se kelljen nélkülözniük a kulturális élményeket!

#kanapészínház #online #onlineelőadás #wssz


Eddigi online előadásaink:

Május 28-tól 31-ig volt elérhető Shakespeare Hamletje Czukor Balázs rendezésében.

Hamlet apja meghalt. Anyja két hónap után hozzámegy volt férje öccséhez. Hamlet szinte beleőrül a fájdalomba. Egy látomásban megjelenik apja szelleme, aki elmondja, hogy az új király ölte meg őt, és arra utasítja Hamletet, hogy bosszulja meg a halálát. Hamlet elhatározza, hogy megöli az új királyt, és hogy tervét titokban tartsa, elkezd őrültet színlelni. Rettegés és szorongás telepszik rá, de az őrület olyan szabadságot ad neki, hogy játék közben elveszíti a kapcsolatot a valósággal, vagy azzal, amit az "átlagos földi halandók" valóságnak gondolnak...


 

Gogol és a Mohácsi testvérek Revizor című komédiája május 21-től 24-ig volt látható.

„1812 decemberében egy fiatalember főhadnagyi egyenruhában érkezett a Kaukázusba. Kijelentette, hogy a rendőrminiszter hadsegédje. Kifogástalan modora, nagyvilági stílusa révén bejáratos lett a legelőkelőbb házakba, támogatását kérték Pétervárott, és kártyázni is leültek vele (mindig ő nyert). Tízezer rubelt felvett hivatalos ügyei intézésére. 1813 februárjáig tündökölt, kártyázás közben tartóztatták le, partnere, a kormányzóhelyettes megkérte a csendőröket, várják meg a parti végét. Az ügyet aztán a minisztertanács is megvitatta, a fiatalember sorsáról nincsenek további adatok…

Ez a história Gogollal is megtörtént, tőle is megijedtek, mert az útlevelében szereplő professzor-adjunktus szó nyomán csaknem a cár segédtisztjének nézték.”

Az említett esetek nyomán készült, a végtelenül korrupt cári közigazgatás gyáva és hazug hivatalnokait kíméletlenül pellengérre állító, vitriolos szatíra a megírása óta eltelt száznyolcvan év alatt szinte az egész világra kiterjedően igazolta társadalombírálatának sajnálatos érvényességét.

 

William Shakespeare Makrancos Kata avagy a hárpia megzabolázása című vígjátéka május 14. és 17. között volt elérhető online.

Macsóvilág. Férfiuralom. Ahol az erő, az erőszak az egyetlen igazság. Ahol a jelszó: „A sör nem ital; az asszony nem ember; a medve nem játékszer!”

A fiatal és szabad, szép és megzabolázhatatlan Kata nem tűri a béklyókat, a korlátokat. Nem tud, és nem akar parancsra szeretni, a férfiak kizárólagos uralmát megtagadja. De nem tudja elkerülni az apja által rákényszerített házasságot.

Az öntudatos és erőtől duzzadó férj, Petruchio engedelmes feleséggé kívánja változtatni Katát. Próbatételei egyre kíméletlenebbek. Kegyetlenebbek. Kata állja és kiállja a próbákat, de hogy valóban szelíd és szolid párja lesz-e a fölötte uralkodni vágyó urának - kérdés marad...

Shakespeare híres és hírhedt vígjátéka, A makrancos Kata nyersen, de sok humorral ábrázolja a nő - férfi kibékíthetetlen ellentétét, örök párharcát.

Az előadást Nádasdy Ádám fordításában Bánfalvi Eszter és Bányai Kelemen Barna főszereplésével Alföldi Róbert első szombathelyi rendezésében öt évvel ezelőtt mutatta be a Weöres Sándor Színház.

 

Niccolo Machiavelli Mandragóra című komédiája két részben Valló Péter rendezésében Jordán Tamással a főszerepben május 7-től 10-ig volt látható.

Niccolo Machiavelli (1469–1527) a reneszánsz legnagyobb hatású politológusa kilenc évvel halála előtt, száműzetése során írta vitriolos jellemkomédiáját, amelyben nem antik mintákat követett, hanem saját kora visszás erkölcseit állította pellengérre. A szerző eredeti szándékának – az „itt és most” elve érvényesítésének – tiszteletben tartásával a darab mai magyar környezetbe ágyazva került a szombathelyi közönség elé a 2016. április 29-i bemutatón.

Hogyan hódítsuk meg életünk nőjét, ha eleve halmozottan hátrányos helyzetből indulunk: kőgazdag, bár öreg férje van, akitől ugyan mindent megkap, viszont nem találkozhat senkivel, a hölgy hétköznapjait minden hájjal megkent anyja irányítja, erényességére pedig képmutató gyóntató atyja vigyáz. A mi oldalunkon ellenben csak egy mérsékelten használható barát áll, továbbá egy gátlástalan szélhámos, aki akárkit képes rábeszélni bármire, valamint az a tény, hogy szerelmünk házassága gyermektelen, noha a férj leghőbb vágya egy sivalkodó poronty. És felmerül még egy káprázatos ötlet, melyet egy titokzatos növény, a mandragóra legendája sugall. De vajon beválik-e?

 

Darvas Benedek és Pintér Béla Parasztopera című, balladisztikus története Mohácsi János rendezésben április 30-tól május 3-ig volt látható.

„A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoztunk fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság. Akinek tetszik, nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!” Pintér Béla

 

Ben Jonson színműve, a Volpone című előadásunk április 23-tól 26-ig volt elérhető.

Volpone, a velencei nemes ember haldoklást színlel, hogy rászedje "barátait", akik a vagyonára pályáznak. Egymás után látogatják meg az ágyában fekvő Volponét, gazdag ajándékokkal halmozva el, remélve, hogy kizárólagos örökösévé teszi meg őket. Volpone szolgája, Mosca, mindenben segíti-szolgálja szélhámos gazdáját: a féltékeny férjet rászedi, hogy saját maga tessékelje féltve őrzött feleségét a haldokló ágyába, meggyőzi az apát, hogy az örökségét ne édesfiára, hanem Volponéra ruházza át. A mohóság, a pénzéhség e kíméletlenül mulatságos, kegyetlen szatírájában a beszélő nevű szereplők: Volpone - a nagy róka, Moska - a légy, Corbaccio - a varjú, Corvino - a holló elnyerik méltó jutalmukat, azaz a büntetésüket, de nem úgy, ahogy reméljük és várjuk, mert az élet más eszközökkel dolgozik...

 

A Titus Andronicus Shakespeare-tragédia április 16-tól 19-ig volt látható.

"Pálfi György a Taxidermia című filmmel lett ismert és elismert a magyar film - és színházi világban. Utána több filmmel is felhívta magára a figyelmet. Nekem a Szabadesés című filmjében volt szerencsém vele munkában is találkozni. Kevés az a filmrendező, aki a színész munkájában ennyire figyelmes és segítőkész lenne. Amikor megtudtuk, hogy színházi rendezésre is vállalkozik (TRIP Színház, Engedj be), úgy gondoltam, hogy a szombathelyi társulat fogékony arra a világra, mely Pálfi György munkáiban érzékelhető. Különösen érvényes lehet ez Shakespeare Titus Andronicus darabjára, melynek színpadra állítása nagy kihívás a rendezőnek és a Weöres Sándor Színháznak egyaránt." Jordán Tamás

 

Mohácsi István-Mohácsi János: A falu rossza című népszínmű április 9-től 13-ig volt elérhető.

 

A Home Bank című, kortárs előadásunk április 2-tól 5-ig volt látható.


Szentivánéji álom című előadásunk március 26-tól 29-ig volt elérhető.

William Shakespeare műve alapján, Arany János és Nádasdy Ádám fordításának felhasználásával írta Mohácsi István és Mohácsi János, rendezte: Mohácsi János.

A 2012-ben bemutatott előadást több díjat kapott:

POSzT 2012 - A legjobb női mellékszereplő - Csonka Szilvia - Szentivánéji álom (rendező: Mohácsi János)
POSzT 2012 - A legjobb jelmez - Remete Kriszta - Szentivánéji álom (rendező: Mohácsi János)
POSzT 2012 - A legjobb rendezés - Mohácsi János - Szentivánéji álom
POSzT 2012 - A közönségzsűri díja - Szentivánéji álom (rendező: Mohácsi János)
Színikritikusok Díja 2012 - A legjobb jelmez - Remete Kriszta - Szentivánéji álom (rendező: Mohácsi János)
Színikritikusok Díja 2012 - A legjobb színházi zene - Kovács Márton - Szentivánéji álom (rendező: Mohácsi János)

 

Első alkalommal március 20-tól 22-ig nézhettek velünk online előadást: a 2013-ban meghirdetett drámapályázat díjnyertes műve, Székely Csaba: Vitéz Mihály komikus történelmi tragédiája ment le két felvonásban YouTube-csatornánkon.