ugrás a tartalomra

Kaszás Attila-díj 2015 - jelöltünk: Kiss Mari

2015. május 19.
Idén immáron nyolcadik alkalommal adják át a Kaszás Attila-díjat. A három színművészre június 1-től július végéig lehet szavazni. A díjazott nettó ötszázezer forintos díjazásban részesül.

Idén immáron nyolcadik alkalommal adják át a Kaszás Attila-díjat, amelyet Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere és Szűcs Gábor, a Mozaik Művészegyesület elnöke alapítottak 2008-ban, a Magyar Kultúra Napja alkalmából, hogy a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának is ápolják. A Kaszás Attila-díjat azok a színművészek kaphatják meg, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet is vállaltak társulatukon belül.

A három jelöltet egy közel kéthónapos, intenzív kommunikációs kampányban mutatják be. A díjazott nettó ötszázezer forintos díjazásban részesül.

A díj alapításakor fontos szempont volt, hogy ne zsűri, vagy kuratórium döntsön a Kaszás Attila-díjról, hanem a színészek maguk közül válasszák ki az általuk legalkalmasabbnak tartott kollégát. A szavazási eljárás első fordulójában – a szokásoknak megfelelően – minden magyarországi és határon túli, állandó társulattal rendelkező, magyar nyelven játszó kőszínház, illetve alternatív színház színészei leadhatják voksukat saját társulatuk valamely tagjára. A második körben a jelöltek maguk közül választják ki a harmadik fordulóba továbbjutó három színművészt. Az utolsó, széleskörű kommunikációs kampánnyal kísért fordulóban a közönség dönt a nyertes személyéről sms-ben, telefonon, illetve a www.kaszasattiladij.hu oldalon leadott szavazataival.

 

Az eddigi díjazottak:

2008: Szarvas József a Nemzeti Színház társulatának tagja

2009: Nemes Levente, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze

2010: Mátray László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze

2011: Mucsi Zoltán, szabadúszó színművész

2012: Bányai Kelemen Barna, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat művésze

2013: Borovics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház művésze

2014: Nagy Alfréd, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze