ugrás a tartalomra

Kedvence a szabadesés - Csonka Szilvi volt a Színházszerda vendége

2010. november 26.
Falmászó, van egy ikertestvére, motoros és filmekben is szerepelt – aki mindezt nem tudta eddig Csonka Szilviről, annak sok érdekességet tartogatott a legutóbbi Színházszerda a Café Frei-ben.

A múlt heti unikumozás után Endrődy Krisztián most Csonka Szilvivel beszélgetett. A zenei aláfestésről Unger Tünde, Szabó Róbert Endre és Aradszki Zsombor gondoskodtak. Endrődy Krisztián pedig - Bajomi Nagy György után szabadon - elnevezte a zenekart Morális Fixáció Akusztikus Band-nek.

A beszélgetőpartnerek már az elején megállapodtak abban, hogy a kérdező kronologikus sorrendben halad, így Krisztián rögtön a családról kérdezett, és kiderült, hogy Szilvi és nővére kétpetéjű ikrek. Adta magát a kérdés: nekik is vannak-e testvéri megérzéseik. A színésznő erre azt mesélte el, ahogy pár évvel ezelőtt percre pontosan megérezte testvére gyermekének születését.

Csonka Szilvi életében fontos szerep jutott Szolnok városának, ott született és ott is járt középiskolába, ahol ruhaipari technikusnak tanult. Mivel már gyermekkorában is foglalkoztatta a színészet - még mesemondó versenyt is nyert - érettségi után jelentkezett a Színművészeti Egyetemre. Kitartását jól példázza, hogy hatodszori próbálkozás után vették fel, Hegedűs D. Géza osztályába. De életében inkább a négyes számnak jutott jelentős szerep: az egyetem előtt 1996-tól 2000-ig volt a Bárka Színházban, majd 2000-2004 között tanult, a diploma megszerzése után pedig 2004-től 2008-ig játszott a Vígszínházban.

A szombathelyi színházalapítás akkor jött szóba, amikor Csonka Szilvi a Czukor Show-n dolgozott Dömével - Dömötör Tamás rendezővel -, aki kíváncsivá tette, milyen lehet részt venni egy alakuló színház életében. Ilyen egyszerűen került Csonka Szilvi a Weöres Sándor Színházba, és Szombathelyre, ahol imád lenni.

Ezután közösen felidézték, hogy szerepelt Sándor Pál Lámpaláz című filmjében, majd ennek köszönhetően került be a Le a fejjel című moziba, amit Tímár Péter rendezett. Színházi munkáiban sokszor dolgozott együtt Gothár Péter rendezővel, akit mesterének tart, sőt a nézők között helyet foglaló Bajomi Nagy Györgytől megtudhatjuk, hogy Zsótér Sándor rendezésében még Lear királyt is alakított.

A színésznő elmondta, hogy szabadidejében legszívesebben könyveket olvas és filmeket néz - most épp a Star Wars sorozatot. Amikor a sport jön szóba, kiderül, hogy a középiskolában falmászó és versenytáncos is volt. A falmászásban azt szerette a legjobban, amikor a mászás végén szabadesésben leereszkedhetett. „Mindig azért másztam fel, hogy le tudjak esni." - mondja. Manapság inkább motorozik.

A beszélgetést csak egy megható ajándékozási jelenet szakította meg: Szilvi hozott egy fényképet Endrődy Krisztiánnak a Kamara Savaria talán utolsó részletéről, amit pár hónapja saját maga fotózott az egykori HEMO átépítésén.

A következő alkalom december 1-én lesz, amikor Csonka Szilvi Alberti Zsófit kérdezi a kávézóban.

A fotógaléria itt tekinthető meg.

szerző: forrás: vaskarika.hu