ugrás a tartalomra

Műhelytitkok a kutatók éjszakáján

2010. szeptember 26.
A Kutatók Éjszakáján országszerte közel ezer kutató várta a tudományok iránt érdeklődőket. A szombathelyi programba a Bölcsészkar meghívására a színház bekapcsolódott.

A kutatók nem elefántcsonttoronyban élő, zárkózott emberek, hanem a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek. Ezt mutatta be immár ötödik alkalommal a Kutatók Éjszakája, ahol több mint nyolcszáz programon közel ezer kutató bizonyította be a nagyközönség számára, hogy a tudomány érdekes, és tanulni sohasem késő - olvashatjuk a Kutatók éjszakája honlapján. A rendezvény 24 város 43 intézményében zajlott párhuzamosan, így izgalmas és különleges programokra lehetett számítani Soprontól Budapesten át Debrecenig. Ingyenes, interaktív kísérletek, előadások, kiállítások, intézmény bejárások ismertették meg az érdeklődőket a tudomány világával: többek között hallhattak digitális dísznövényekről, megismerkedhettek hangunk színeivel, betekintést nyerhettek a csokoládészobrászat rejtelmeibe, a növények szexuális életébe, sőt, tésztahidat is építhettek. A programban ismét szerepelt csillagparti a csillagászokkal és geológus-terepszemle. Akit érdekelt, megismerkedhetett a jelnyelv, a meteorológia vagy a vulkánok rejtelmeivel, tanulmányozhatta a genomkutatás módszereit. Kiderült, hogy miként fagyaszthatunk gyümölcsöket hűtőszekrény nélkül, és hogyan emelhetünk fel pillepalack segítségével egy tankot.

Kell-e nekünk kultúra?

A két szombathelyi egyetemi kar (TTK, MNSK) mellett Kell-e nekünk kultúra? címmel idén a Bölcsészkar (illetve annak meghívására a színház) is bekapcsolódott az országosan meghirdetett programba, és megpróbálkozott azzal, hogy bepillantást engedjen a műhelymunkába. Ez az ő esetünkben nem volt olyan egyszerű, hiszen ők a mindennapokban műveket elemeznek, a kultúra és művészetek elméleti és gyakorlati összefüggéseit próbálják feltárni, elemezni, ez pedig nem túl látványos tevékenység. Éppen ezért művészeket hívtak, hogy az ő segítségükkel tegyék kirakatba, mivel is foglalkozik egy szabad bölcsész.

A Weöres Sándor Színház művészei közül Kálmánchelyi Zoli stílusgyakorlatokkal avatta be az érdeklődőket az interaktív filmkészítés rejtelmeibe, az esti beszélgetésre meghívott vendégek között pedig Für Anikó, Enyedi Ildikó és Varró Dani mellett ott volt Jordán Tamás is, aki elsősorban az új színházról mesélt a közönségnek.