ugrás a tartalomra

"Sorsdöntő év következik"

2009. augusztus 25.
Sorsdöntő év következik. - mondta Jordán Tamás igazgató a Weöres Sándor Színház második évadnyitó társulati ülésén hétfő délután, az átalakítás előtt álló HEMO-ban.

Boldog új évet! - hallatszik a Weöres Sándor Színház portája körül, a büfében, az udvaron a napernyők alól, a kamarateremben; mindenütt. Jókedv van és várakozás. Újra együtt a társulat, amely tényleg nagy csapatként mutatkozott be az első évadban a közönségnek.

Tóth Ildikó családi okok miatt nincs jelen, viszont új tagot üdvözölhetünk a társulatban: Bajomi Nagy Györgyöt, akit valójában a szombathelyi színházalapítók között kell számon tartanunk, hiszen ő is játszik abban a Sóska, sültkrumpli-előadásban (Egressy Zoltán-darab, Széles László-rendezés), amely kilenc éve a Kamara Savaria első önálló produkciójaként jött létre, ma pedig a WS Színház tartja műsoron.

Megtelik a kamaraterem, a hangulat a hagyományoknak megfelelően derűs és fölszabadult, és természetesen az sem szegi a társulat kedvét, hogy Jordán Tamás mindjárt az elején leszögezi: Nagyon nehéz szezon előtt állunk. Jó évad van mögöttünk, sikerült megalapoznunk a működésünket, de most sorsdöntő év következik. Egyfelől jó színházat kell csinálnunk mostoha körülmények között; másfelől most dől el, hogy a sikeres start után merre indul tovább a társulat.

Mielőtt a HEMO-átalakítás menetrendjébe belebonyolódnánk, mondjuk el, hogy mire számíthat a 2009/2010-es évadban a Weöres Sándor Színház közönsége. Kedden megkezdődött az Anconai szerelmesek című Vajda-Valló-Fábri zenés játék olvasópróbája, az előadás rendezője Béres Attila (mint vendég). Aztán Dömötör Tamás is megkezdi (folytatja) a munkát: az idén Orwell Állatfarmjából rendez kamaraelőadást. Novemberben érkezik Valló Péter, akinek vezetésével Molnár Ferenc elévülhetetlen klasszikusát, a Liliomot viszi színre a társulat.

A Liliom premierje a jövő év januárjában lesz - a tervek szerint már az átmeneti játszóhelyen, az MMIK-ban. Az évad negyedik, tavaszi bemutatójának rendezője Jordán Tamás: az Ugyanaz hátulról című Michael Frayn-vígjáték a nézőt a színház kulisszái mögé is beengedi.

És akkor remélhetőleg hamarosan az alaposan átalakított, kibővített, színházzá változtatott HEMO kulisszái mögé is bepillanthatunk. A hétfőn elfogadott építési tervek engedélyeztetési eljárása egy hónapig tart. Vagyis, ha minden jól megy, szeptember végén ki lehet írni a közbeszerzési pályázatot, amelynek lebonyolítása a törvényi előírások értelmében 90 napot vesz igénybe.

Így aztán (megint azzal a megjegyzéssel, hogy jó esetben) az idén karácsony előtt szerződést lehet kötni a győztes kivitelezővel, és 2010 januárjában megkezdődhetnek a munkák. Szeptemberben pedig vissza is költözhet a társulat az Akacs Mihály utcába: ott kezdheti meg a következő, a 2010/2011-es szezont. (És akkor végleg el is felejthetjük ezt a szót, hogy HEMO.)

Ez az álombéli menetrend - mondja Jordán Tamás, aztán meg is mutatja, hogy miért érdemes annyi áldozatot hozni. A tervek valódi, a szemnek is szép színházépületet mutatnak (a mai méltatlan körülmények helyett): korszerű nagyteremmel, mobil stúdiószínpaddal, raktárakkal, varrodával, a megfelelő kiszolgáló-helyiségekkel, étteremmel.

Hát akkor zökkenőmentes, boldog új évet!

szerző: forrás: Vas Népe