„Száll a lelkem…” film

Táncos-zenés utazás a Kárpát-medencében. A Weöres Sándor Színház színészei közreműködésével néprajzi tájaink táncos és zenei örökségéről készült film.

„Száll a lelkem” címmel készítettek filmet a nemzetrészek összetartozásáról a gencsapáti hagyományőrzők és a szombathelyi Szökős táncosai, színészeink és határon túli partnerek közreműködésével. Az egyórás alkotást Szent István napján láthatja a közönség.

A közelmúltban léphetett a megvalósítás útjára a gencsapáti Kezdőkör Egyesület projektje, mely a Kárpát-medence országhatárokon kívül rekedt, vagy éppen a trianoni határokkal kettészakított néprajzi tájainak táncos és zenei örökségéről nyújt körképet. Az összetartozás gondolatát a százegy esztendeje bekövetkezett nemzeti traumát megélő költők, írók és tudósok – Babits Mihály, Kodály Zoltán, Krúdy Gyula, Márai Sándor, Móra Ferenc, Reményik Sándor, Wass Albert – műveinek szemelvényei jelenítik meg a filmben, a Weöres Sándor Színház művészeinek tolmácsolásában. Bálint Éva, Csonka Szilvia, Papp Ionescu Dóra, Horváth Ákos, Orosz Róbert, és Szabó Tibor szerepel a filmben, valamint Németh Gyöngyi drámapedagógus közreműködött a szerkesztésben.

A megvalósításban részt vettek a gencsapátiak és az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes társai: a Reményik Sándor Evangélikus Iskola gyermek és ifjúsági néptánc közösségei, a Vasi Kislegényczéh, Bognár Szilvia, a Boglya és a Koprive együttesek tagjai valamint Horváth Attila zenekara. Emellett erdélyi, felvidéki, kárpátalji, délvidéki és muravidéki partnerek szereplése gazdagítja az alkotást, melynek elkészítését a Bethlen Gábor Alap támogatta.

A Száll a lelkem című film bemutatását augusztus 20-i nemzeti ünnepünkre időzítették az alkotók, az egy órás film online elérhető mindenki számára.


2021. augusztus 19.