ugrás a tartalomra

Szóról szóra a szombathelyi színjátszásról

2011. február 17.
Sorrendben tizenhetedik, a megújult színházépületben azonban első alkalommal jelentkezett a Szóról szóra. Burkon László a szombathelyi színjátszás és a kőszínház megalakulásának előzményeiről, hátszeléről beszélgetett vendégeivel: Németh Gyöngyivel, a Homo Ludens Zenés Színpad, Török Gáborral, a Ferrum Színházi Társulás, valamint Nagy Jánossal, a Melódia Énekegyüttes vezetőjével.

Mindhárom egyesület jelentős hagyományokkal rendelkezik, a szombathelyi közönség is jól ismeri tevékenységüket. Míg a Homo Ludens és a Melódia a színházi élet zenés, addig a Ferrum annak prózai oldalán igyekszik érvényesülni. Így volt ez már a kőszínház megalapítása előtt is, és így lesz eztán is. Török Gábor szerint az a legfontosabb, hogy a társulatoknak legyen ars poeticája, s függetlenül attól, hogy a hivatásos színház éppen felkarolja, vagy sem, tegye a dolgát. A Ferrum és a Homo Ludens abból a szempontból üdvösebb helyzetben van, hogy többé-kevésbé talál magának utánpótlást. A Melódia Együttes ezzel szemben küzd az énekesek hiánya miatt. Nagy János szerint ma már nem igazán vannak operát énekelni vágyó műkedvelők.

A három társulat egy-egy rövid műsorszámmal be is mutatta, mivel foglalkoznak próbáik során: a Homo Ludens és a Reményik Suliszínház verses-táncos összeállítással, a Ferrum a márciusban bemutatásra kerülő Káosz című darab egy részletével, a Melódia Énekegyüttes pedig dalösszeállítással szórakoztatta a közönséget.

A szombathelyi színházi paletta a mai napig nagyon színes, a hivatásos társulat mellett aktívan működő társulatok továbbra is várják törzsközönségüket, és természetesen azokat is, akik új vendégek az előadásaikon. A Szóról szóra programjában bemutatkozott egyesületek teljes története még feldolgozásra vár, de egy nemrég megjelent kiadványban - amely Szombathely színjátszásáról szól - dióhéjnyi összefoglalásban olvashatunk a Homo Ludensről, a Ferrumról és a Melódiáról is.

 

szerző: forrás: szöveg: vaskarika.hu, fotó: BurkonMédia