ugrás a tartalomra

Szóról szóra idényzáró: A cumitól a szemüvegig

2009. december 15.
Kiss Katalin, a világ számos országát cumikkal ellátó vaskeresztesi MAM cég ügyvezető igazgatója, illetve dr. Rácz Péter szemész profeszor, az MTA doktora, nyugalmazott szombathelyi osztályvezető főorvos volt a vendége a Szóról szóra című beszélgetős műsor idényzáró programjának.

Burkon László újságíró, a sorozat házigazdája a szeptemberi idénynyitón azt ígérte a közönségnek: találkozhatnak majd olyan „párokkal” is a műsorban, akik előtte nem ismerték egymást, valami mégis indokolttá teszi, hogy együtt szerepeljenek a pódiumon. Kiss Katalin és dr. Rácz Péter tényleg a beszélgetést megelőzően ismerkedett össze a Thea-térben. S hogy mi köti össze őket? Burkon László megfogalmazása szerint mindketten indokolatlanul és méltánytalanul keveset szerepelnek a nagyobb nyilvánosság előtt, holott Kiss Katalin Vas megye egyik - ha nem az egyetlen - olyan cégét vezeti immár nyolc éve, amely megalakulása óta töretlen dinamikával fejlődik, s a gazdasági válság ellenére is további komoly bővítések előtt áll, míg dr. Rácz Péter esetében elsősorban a tudományos tevékenység az, ami – főleg vidéki, kisvárosi viszonylatban – szinte egyedülálló, pedig országos, sőt: európai mércével is mérhető. Mindez ki is derült a beszélgetésből.

A hóesés és a síkosság ellenére nagy számban megjelent érdeklődők megtudhatták azt is, hogy a MAM multicégnek egyedül Vaskeresztesen van cumigyára, ahol az idén már több mint 42 millió cumit állítottak elő, hogy a MAM cumik piacvezetők az Egyesült Államokban, Németországban és Franciaországban, hogy formatervezők és fogorvosok dolgoznak azon, minél jobban illeszkedjenek a cumik a csöppségek szájához, hogy a legújabb terméket most éppen Svédországban tesztelik, hogy a vaskeresztesi üzem mind a háromszáz dolgozója együtt karácsonyozott, hogy bár még hazánkban sem igen tudják a gazdasági élet szereplői, hogy hol van Vaskeresztes, Kiss Katalin bármerre jár a világban, levesz egy cumit az áruház polcáról, s mindenhol büszke arra, hogy magyar terméket tart a kezében, s még talán azt is meg tudja mondani, a cég melyik dolgozójának a keze nyomát őrzi a cumi.

Dr. Rácz Péter is szerényen úgy fogalmazott, nem volt nehéz Szombathelyen „tudományt csinálni”, hiszen amikor a pécsi szemklinikáról idejött osztályvezető főorvosnak, olyan munkatársakat talált itt, akik klinikai színtű ismeretekkel rendelkeztek. S bár a szemorvoslás az utóbbi évtizedekben igen sokat fejlődött, olyan tökéletes munkára, mint amit a Biblia szerint Jézus végzett, amikor vakokat tett látóvá, belátható ideig még képtelen lesz a szemorvos – válaszolta egy kédésre. Rácz professzor kijelentette: meggyőződése szerint Isten gyógyít Jézus Krisztuson keresztül, az ő munkatársai az orvosok, akik ennek megfelelően kellő alázattal kell, hogy műveljék a hivatásukat. Az adventi hangulatban zajló beszélgetés végére mintha kicsit közelebb kerültek volna egymáshoz nem csak a pódiumon helyet foglaló vendégek, hanem a közönség soraiban helyet foglalók is. Ebben segített a remek zenével közreműködő Voler Mouche zenekar is: Korponay Zsófia (ének, fuvola), Miski Ádám (billentyű, elektronika), Nagy Olivér (basszusgitár), Sávoly Péter (dob), Szarvas Péter (gitár). A Szóról szóra – párbeszéd folytatódik, a tavaszi évad első találkozója január 25-én, hétfőn lesz a Weöres Sándor Színházban. Vendégek: Horváth Olga, a Savaria Rehab Team ügyvezető igazgatója és Horváth József katolikus pap, a Martineum Felnőttképző Akadémia igazgatója Vezérgondolat: Adj szállást és tudást!

szerző: Burkon Média