ugrás a tartalomra

Új életre szövetkeztek 1985-ben

2009. november 18.
Negyed századdal ezelőtt színre lépett közéleti szereplők voltak a vendégei a Thea-tér Szóról szóra - párbeszéd hétfői, sorrendben ötödik programjának.

Dr. Szabóné dr. Kakas Irén vasvári üzemi állatorvos volt, Mayer Bertalan pedig csepregi téesz-elnök, amikor "belecsöppentek" a helyi, illetve az országos politikába olymódon, hogy választókörzetükben mindketten megnyerték az 1985-ös, a pártállami időszakban először - és egyben utoljára - meghirdetett kötelező kettős jelölésű országgyűlési képviselő-választást. Előbbi pártonkívüliként, ám az akkori hatalom kiválasztottjaként, utóbbi párttagként, viszont a hatalom ellenében, úgynevezett spontán jelöltként jutott be a parlamentbe.

Az est házigazdája, Burkon László Muszájdemokrácia címmel 1989-ben riportkönyvet írt a négy évvel korábbi képviselőválasztás furcsaságairól és visszásságairól - nagy élvezettel forgatták a megmaradt, mára megsárgult köteteket a közönség soraiban helyet foglalók. Az akkori eseménysor adta a beszélgetés apropóját, s az egyik alapkérdést: hogyan zajlott a Parlament falain belül a rendszerváltás előkészítése a nyolcvanas évek végén? Érzékletes beszámolókat hallhatott az est közönsége arról, milyen érzés volt a vendégeknek harmincegynéhány évesen belépni az Ország Házába, s több hasonló életkorú fiatallal együtt új miliőt teremteni, új politikai stílust meghonosítani. Beszéltek arról is, miként vitáztak például a Bős-Nagymaros beruházás folytatásáról vagy leállításáról, az új Alkotmányról, a köztársasági elnök megválasztásának módjáról, a választójogi törvény egyes passzusairól - többségükben olyan törvényekről, amelyek ma is érvényben vannak. Azt persze egyikük se tudta felmérni - hallottuk -, hogy a "rendszerváltó parlamenti ciklusnak" milyen következményei lesznek a jövőre, sőt a mára nézve, de mivel valamilyen módon mégis csak részesei voltak a változásoknak, visszatekintve úgy látják, lelkiismeretesen megtették, amit az adott körülmények között megtehettek. Más kérdés, hogy ma már egyikük sem érzi úgy, hogy ha adódna is rá lehetőség, újból vállalkozna politikai szerepkörre.

Azt viszont - dr. Szabóné dr. Kakas Irén kezdeményezésére - épp a mostani múltidézős beszélgetés kapcsán határozták el, hogy megpróbálnak megszervezni egy találkozót azon vasi parlamenterek részvételével, akik velük együtt ott ültek 1985 és 1990 között az Országházban.

Az est hangulatához illő zenével ezúttal Kondor Tamás billentyűs és Aradszki Zsombor gitáros szórakoztatta a közönséget.

szerző: Burkon Média