ugrás a tartalomra

Valló Péter 60 éves

2010. április 28.
60 éves Valló Péter Kossuth-díjas rendező, érdemes művész. Harmincöt éves pályafutása alatt rendezett Budapest majdnem minden színházában és az ország számos városában, köztük Szombathelyen is, Molnár Ferenc színművét, a Liliomot.

Valló Péter 1973-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakán, vizsgarendezése Arthur Miller Az ügynök halála című darabja volt. A főiskola után Veszprémbe szerződött, majd Szolnokon, ezt követte a Vígszínház. Rendezett a József Attilában, és volt a Radnóti Miklós Színház rendezője, művészeti vezetője.

Valló Péter / Nagy Ákos Balázs

 

Valló prózában és zenés darabban egyaránt otthonosan mozog, tragédia, vígjáték, klasszikus és mai mű mind megtalálható repertoárjában. Kedvence az opera, 2008-ban megrendezte Verdi Otellóját, amit a Ferencvárosi Fesztiválon adtak elő, majd az Operaházban Puccini Manon Lescaut-ját. Olyan nagy sikerű előadásokat állított színre, mint az Egy szerelem három éjszakája, Ibsen Nórája, Shakespeare Ahogy tetszikje, Csehov Ványa bácsija, Osborne Dühöngő ifjúsága és Woody Allen Játszd újra, Sam! című darabja. Utóbbi adaptációján egy balatoni nyaralóban kezdett Kern Andrással dolgozni, több mint 25 éve játssza a Vígszínház, s túl vannak a 400. előadáson. Tévéjátékokat is rendezett, színészként tűnt fel A miskolci boniésklájd című filmben.

Valló Péter / Nagy Ákos Balázs

Munkái során sokszor a díszletet is ő maga tervezi, ha úgy érzi, hogy játéktérre van szüksége. Magát egy posztmodern előtti nemzedék képviselőjének tartja, megpróbál összefüggő rendszert létrehozatni színészeivel. Mint mondja, ez komplikált és nehéz folyamat, de igyekszik, hogy a próbák jó hangulatúak legyenek. Valló szeret beszélni az eszmei, erkölcsi tartalmakról, s ma úgy érzi: a civilizáltság, műveltség csökkenése miatt szinte ellenálló közegen át kell eljuttatni a történetet, üzenetet a közönséghez. Véleménye szerint nem kell a darabokat a szerző szándékával ellentétes értelemmel felruházni, az aktuálisnak érzett mondanivalót olyan darabbal kell közölni, amelyre van színész. Azt vallja: az előadás sikere nyolcvan százalékban a szereposztásnál dől el. Szavai szerint mindig több előadást vállal, mint kellene. Bár újra és újra elhatározza, hogy télen pihen egy hetet, de ezt eddig csak egyszer tette meg, nyáron, a Balatonon pedig színdarabokat olvas vagy szabadtéri rendezést vállal.

Valló Péter / Nagy Ákos Balázs
Pályafutását Jászai Mari-díjjal, érdemes művész címmel ismerték el, 2005-ben Kossuth-díjat vehetett át kimagaslóan magas színvonalú művészetéért.

 

Vonatkozó cikk:
Akinek a színházcsinálás egy szerelmes szenvedély
A mi Liliomunk - főpróba után

szerző: forrás: Népszava (MTI)