Tiszta sci-fi

képek a HEMO bontásáról

"A HEMO északkeleti szárnya lassan a földdel egyenlő." Ezt jegyeztük be március 24-én saját költözési-építési naplónkba, a Menetrendbe. Friss képgaléria a bontásról.

Ötven forinttal a zsebében indult világot látni

Feketéék – Szóról szóra egy boldog családdal

Rendkívüli osztályfőnöki óra? Tantestületi értekezlet? Színtársulati ülés? Ez is, az is felvillant a Szóról szóra legutóbbi programjában a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, ahol a műsor kezdetére annyian összejöttek, hogy az intézményben fellehető összes „pótülőkét” elő kellett szedni. A kitüntetett figyelem a Fekete családnak szólt.

Éveken át Peter Greenaway-jel is dolgozott…

…és Péter Kata darabbéli fehérneműjét - egy nap keresgélés után - Dublinból hozta a Függöny fel! jelmeztervezője, Flesch Andrea. Számos hazai mozifilmet is jegyez, például a Valami Amerika 2-t, és a Kaméleont.

Egymás szemében…

Az „Öt az egyben” főpróbáján

Együtt a néző és a színész, nincs függöny, nincs távolság, ami egymástól elválasszon; egy térben mozgunk, egyazon történet részesei vagyunk: sok az egyben.

Az elszabadult szardíniák komédiája

Függönyön innen és túl

A siker borítékolva, Michael Frayn Függöny fel!-je egy fordulatokban gazdag, kifejezetten közönségbarát bohózat.

Egy boldog ember

...aki ha kell, petíciót fogalmaz, aláírást gyűjt, nem mellesleg három kisgyermek apukája, vidékfejlesztési projektekkel, és esélyegyenlőségi témákkal is foglalkozik - Horgas Péter díszlettervező.

Érdemes Művész lett Fekete Ernő

Szombathelyről indult

Érdemes Művész lett Fekete Ernő, a Katona József Színház művésze, akivel a Karneválszínház Scapin furfangjai című előadásának címszerepében is találkozhatott szülővárosa, Szombathely közönsége.

Falakon túl - Terepbejáráson a Hemoban

A szerkezet ugyan a régi, de amióta az építők a Hemot elfoglalták, már az összes közfalat kidöntötték. Sisakot kapunk, hogy körbenézhessünk. Az építés részleteiről a projektvezetőt, Strobl Ákost kérdezzük.

Kelemen Zoltánnal szavalt az ünneplő tömeg

A Március 15-i városi megemlékezések keretében az Ady téri Petőfi szobornál több százan szavalták együtt Kelemen Zoltán vezényletével második himnuszunkat, a Nemzeti dalt. Nézze meg galériánkat!

Jordán Tamást is kitüntették

A magyar köztársasági érdemrend középkeresztjét vehette át a Weöres Sándor Színház igazgatója, Jordán Tamás.

Jó hazajönni, de nehéz itthon jót tenni

Nőnapi Szóról szóra

Dr. Horváth Boldizsár akkor volt igazán elemében a Szóról szóra hétfői programjában, amikor felidézhette az általa vezetett első szüléseket, különösen a csepregi négyes ikrek (1974) világrajöttét. Dr. Ács Zoltán pedig láthatóan akkor élénkült meg, amikor első könyve és riportfilmje megszületésének körülményeiről mesélhetett.

Megy ez nekünk: újabb győzelem az uszodában

A színészek vitték el a pálmát a városi uszodában megrendezett barátságos vízilabda mérkőzés visszavágóján is. A WSSZ csapata ismét három góllal nyert a Vasi Aligátorok öregfiúi ellen. A végeredmény ezúttal: 14:11. Nézze meg galériánkat!

A jó pálinka itassa magát a DESZKA-n is

Idén immár negyedik alkalommal várja a kortárs magyar dráma szerelmeseit a DESZKA (Drámaírók és Színházak Kerekasztala) Fesztivál a debreceni Csokonai Színházban, ahová Koleszár Bazil Péter és Sultz Sándor mulatságos életképeivel A jó pálinka itassa magát című előadást is meghívták.

Színésztársalgó: az MMIK-ból kéthetente

A Weöres Sándor Színház átmeneti játszóhelyéről, az MMIK-ból kéthetente jelentkezik a Színésztársalgó című magazin. A műsor azonban mostantól könnyebben elérhető online is!

Öt az egyben – szobaszínház fiataloknak

premier: március 20., 19 óra

Czukor Balázs új szerepre készül: rendezőként dolgozik együtt a növendékekkel egy szobaszínházi darabon, itt, a szombathelyi Bloom-házban. Beavat a részletekbe…

Két legendás család: Széll, Smidt

Szóról szóra igaz: A név kötelez

Dr. Széll Kálmán nyugalmazott osztályvezető főorvos felmenői között – igaz, nem egyenes ágon, de – van már Szombathelyen utcanévadó, s ugyanezt talán elmondhatja majd dr. Smidt Erzsébet nyugalmazott múzeumigazgató is, hiszen sokak szerint méltó volna, ha ilymódon teljes nevén (dr. Smidt Lajos) emlegetné az utókor a múzeumalapító apát.

Függöny fel!

premier: március 19., 19 óra

Márciusban az elmúlt negyedszázad talán legbravúrosabb és egyben legsikeresebb bohózatát láthatják a nézők Jordán Tamás rendezésében, Hamvai Kornél fergeteges újrafordításában - már a társulat átmeneti játszóhelyén,- az MMIK-ban.

Menetrend

a HEMO-tól a Weöres Sándor Színházig

Menetrend címmel útjára indítottunk egy új rovatot, ha úgy tetszik egy naplót. A mi naplónkat, amit ugyan nem írunk minden este, de mindenképp belejegyezzük a színház (át)építésének állomásait, el- és visszaköltözésünk legfontosabb eseményeit.

A Nevető Ember budapesti bemutatója

A Merlin Színházban vendégeskednek a növendékek: február 18-án, este hétkor mutatják be A Nevető Embert, a gyermek Gwynplaine szerepében immár Grünwald Dáviddal.

Velünk jött egy ajtó

A HEMO a mi otthonunk..., és hogy ne hiányozzon annyira, magunkkal hoztunk egy aprócska darabot régi épületéből: egy ajtót, amit valamennyien aláírtunk. Itt van velünk átmeneti helyünkön, az MMIK-ban, és vissza is visszük majd magunkkal a csodapalotába.

Tizennegyedik nap - Horváth Ákos bejegyzése

Két kitűnő ifjú színésszel gazdagodtunk, akik remekül játszották - vagyis inkább élték - az anyjuktól parancsra elválasztandó gyermekek szomorú sorsát.

Könnyű préda - netkomédia premier

A Karneválszínház halotti tornak induló kertipartiján Lőrinczy Attila komédiájával végéhez ért a netkomédia közel egy éve kerekedő története.