A 2019/2020-as évad

A 2019/2020-as évadban is nyolc bérletes - négy őszi és négy tavaszi - bemutató várja a közönséget. Rendez Czukor Balázs, Mohácsi János, Réthly Attila, Valló Péter, Zsótér Sándor, először dolgozik a Weöres Sándor Színház társulatával Székely Kriszta, és a két külföldi rendező: Jaša Koceli szlovén, Luca Cortina olasz rendezők.

ŐSZI BÉRLET (négy előadás)

Simona Semenič: 5 fiú
A kortárs szlovén szerző, Simona Semenič drámája igazi jutalomjáték a címszerepeket alakító öt színésznő számára. A darab különlegessége, hogy felnőtt színésznők játszanak 10-11 éves kisfiúkat, akik maguk is játszanak – és játékaik révén rávilágítanak mélyen megbúvó előítéleteinkre, akaratlanul is felfedik azokat a hatalmi mintákat, amelyeket a társadalom születésünktől fogva belénk táplál. Egyik eljátszott helyzet követi a másikat: szuperhősök csatatere változik családon belüli csatározások világává, a szuperképességek összecsapása lassan, de biztosan fordul át az erőszak, az előítéletek és a gyilkos indulatok hétköznapjainkból ismerős játszmáivá. A színésznők gyermeki kreativitással váltogatják szerepeiket, így az előadás játékosan kérdez rá társadalmi mintáink visszásságaira, melyek már gyermekkorunkban kísértenek bennünket, s melyek ellen felnőttként gyermeki ártatlansággal harcolunk tovább.

Rendező: Jaša Koceli
Bemutató: 2019. szeptember 13., Márkus Emília terem


Oleg és Vlagyimir Presznyakov: Terrorizmus
Gazdátlan bőröndök a kifutópályán, elhidegült szeretők a hálószobában, felszínre törő feszültségek a munkahelyen, gyanakvó vénasszonyok a játszótéren, összeverekedő rendőrök a szolgálati öltözőben. Emberek a hétköznapi katasztrófáktól sújtott övezetben. Az orosz Presznyakov testvérek világsikerű darabjának ősbemutatójára a 2001-es terrortámadásokat követő évben került sor, nem sokkal az után, hogy egy világ tapasztalta döbbenten, hogy a fenyegetés a legváratlanabb helyeken és helyzetekben megjelenhet. A Terrorizmus mégsem a politikai értelemben vett terrorcselekményekről nyújt látleletet. Hat szürreális, groteszk humorral átitatott jelenetén keresztül arról a félelemről beszél, amely mindennapi életünk alakjai között lappang, hogy újra meg újra előtörhessen. Hétköznapi terrorizmus ez láthatatlan bombákkal, egyszerre vicces és rémálomszerű, ismerős és ismeretlen helyzetekkel. Talán csak egy rossz álom az egész, amiből az álmodó, és vele mindenki a nézőtéren, felébredhet.

A Presznyakov testvérek legtöbbet játszott darabját az olasz származású Luca Cortina rendezi a szombathelyi Anima Sound System zenéjével.

Rendező: Luca Cortina
Bemutató: 2019. szeptember 20., Nagyszínpad


Hamvai Kornél: Márton partjelző fázik
Márton partjelző – aki tizenkétszer lengetett az NB I-ben, sőt egyszer majdnem meccset is vezetett; a hetvenes évei végén járó újpesti lakos, aki ugyan a Nagy Világatlasz egy példányával a hóna alatt rója az utcákat, de a kerület határait alig néhányszor lépte át; mindennapi kocsmai törzsvendég, volt III/III-as ügynök, egykori lepkegyűjtő, állítása szerint harminchárom éve özvegy, aki úgy érzi, hogy „ott van a vállán a huszadik század” – tanácstalanul bolyong jelen idejű életének helyszínei és múltjának sötét bugyrai között. Gyengéd humorral megrajzolt sorsában a késői Horthy-kor és a szocialista időszak kisembereinek teljes reménytelensége összesűrűsödik. Vajon van-e számára megváltás, hiszen évtizedekig csak arra várt, hogy hogy Isten szóljon hozzá, és ezzel igazolja, hogy létezik.


Hamvai Kornél díjnyertes darabját több mint húsz évvel ezelőtt mutatta be a budapesti Merlin Színház, címszerepben az élete egyik legkiemelkedőbb alakítását nyújtó Jordán Tamással, akinek most alkalma nyílik arra, hogy – életkorban szinte utolérve a szerepet – új mélységeit bontsa ki a lúzer taccsbíró figurájának.

Rendező: Valló Péter

Bemutató: 2019. október 25., Márkus Emília terem

 

Szigligeti Ede-Mohácsi testvérek: Liliomfi
A magyar színjátszás hőskorát idéző történetben Szilvai professzor titokban nevelt gyámleányát, Mariskát, fiához akarja adni. A fiú közben, mint istenadta tehetségű vándorszínész, Liliomfi néven sikert sikerre halmoz, és Mariskával a mindenható kifürkészhetetlen akaratából egymásba szeretnek. Ezt az égieknek köszönhető hepiendszerű kezdetet vajon mennyire bonyolíthatják meg a földhözragadt földiek? Vajh mily és főleg mennyi cselszövés és ármány kell ahhoz, hogy az ember az istenek akaratával szembeszegülve elérje azt, amit az istenek elrendeltek neki?

Rendező: Mohácsi János
Bemutató: 2019. november 8., Nagyszínpad
TAVASZI BÉRLET (négy előadás)

Georges Feydeau: Kis hölgy a Maximból
Petypon doktor szolid úriember, a Maxim mulatóba is csak egyszer vetődött el, véletlenül. A következő napról szól Feydeau talán leghíresebb komédiája.

Nem nagyon jól kezdődik. Petypon fejfájósan ébred a felfordított kanapé alatt. Az ágyában Mignonne, a bártáncosnő…, akit az érkező nagybácsi, az ellentmondást nem tűrő ezredes Petypon feleségének vél. És ekkor jön haza a valódi feleség.
Hogy legyünk úgy ártatlanok, hogy ne pusztuljunk bele? Az észvesztő forgatagban csak egy csodálatos új találmány segíthet, az orvosi szék: aki beleül, gombnyomásra elalszik.

Rendező: Réthly Attila
Bemutató: 2020. február, Nagyszínpad


Peter Shaffer: Equus
Sir Peter Levin Shaffer (1926 –2016) angol író, drámaíró. Világszerte játszott igazi sikerdarabokat írt. Legismertebbek a Black Comedy (Játék a sötétben címen is játszották nálunk), az Equus és az Amadeus.

Az Equust 1973-ban írta. Pár évvel előtte valaki megemlített neki egy horrorisztikus bűntényt: egy 17 éves fiú egyetlen éjszaka megvakított 6 lovat. Mást nem tudott róla. Sem az emberekről, sem a körülményekről. Shaffer próbálta kitalálni, valahogy érthetővé tenni az érthetetlent. A darabban egy bírónő próbálja megmenteni a fiút az életfogytiglani börtöntől, és pszichiáter barátjához fordul segítségért. Feladata: visszavezetni a fiút a normális életbe. Martin Dysartnak sikerül közelebb férkőznie Alanhez. Jó úton halad, de elbizonytalanodik. Mert mi a normális élet? A körülötte lévők normális élete sivár, örömtelen, a sajátját is ideértve. Mi abban a jó? Mit tud szembeállítani Alan képzeletvilágával, szenvedélyességével?

Rendező: Zsótér Sándor
2020. február, Márkus Emília terem


Carlo Goldoni: Mirandolina
Mirandolina szép és okos fogadósnő, akibe minden férfi beleszeret, mert életük legboldogabb óráit tölthetik nála. Egyetlen ember tudja látszólag kivonni magát a hatása alól, Ripafratta, akit hidegen hagynak a nők. Mirandolina veszélyes: mindent tud a férfiakról, és mindent elér, amit akar. De mit akar Mirandolina?

Carlo Goldoni vígjátékát Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője állítja színpadra.

Rendező: Székely Kriszta
Bemutató: 2020. május, Nagyszínpad


Czukor Balázs: Játéktér
Czukor Balázs az alapításától tagja a Weöres Sándor Színháznak, eleinte színészként, később rendezőként mutatkozott be a szombathelyi közönségnek. Azon fiatal rendezők sorába tartozik, akik tehetségesen, bátran, és, ami fontos, sikeresen keresnek új formákat a színházban. Az általa jegyzett előadások mindegyike a nézők és színészek számára is értéket jelentett, gondoljunk akár az Öt az egyben, Az arab éjszaka, a Cudar világ, az egészen különleges Hamlet, a Home Bank, vagy a Gátak és gátlások című előadásaira.

A Játéktér a Home Bank tapasztalatait használja majd fel. Ebben az esetben is a próbafolyamat során, az együttgondolkodás és közös alkotói folyamat eredményeképpen születik a darab, szövege a rendező és a színészek közös munkája lesz.
A Játéktér cím arra utal, hogy az előadás olyan terepet keres, ahol mikroszkóp alatt figyelhetjük meg az együttélésünk mikéntjét. Ez a terep lehet akár egy piac vagy egy metróállomás, vagy akár egy orvosi rendelő várója, tehát a mai közösségi életünk olyan helyszíne, amelyben könnyen magunkra ismerhetünk.

Rendező: Czukor Balázs
Bemutató: 2020. április, Márkus terem


BÉRLETÁRAK

PREMIER bérlet (négy előadást tartalmaz, csak egész évadra vásárolható): 32.000 Ft

HÉTKÖZNAPI ŐSZI bérlet (négy előadást tartalmaz) - 10.900 Ft
(kedd, szerda, csütörtök, szombat délután)

HÉTVÉGI ŐSZI bérlet (négy előadást tartalmaz) - 11.900 Ft
(péntek, szombat este)

HÉTKÖZNAPI ÉVAD BÉRLET (nyolc előadást tartalmaz) - 20.900 Ft
(kedd, szerda, csütörtök, szombat délután)

HÉTVÉGI ÉVAD BÉRLET (nyolc előadást tartalmaz) - 22.900 Ft
(péntek, szombat este)

A Szent Márton kártyával rendelkezőknek biztosított kedvezmények: 10 százalék kedvezmény

A kedvezményt a Szent Márton kártya bemutatásával csak a tulajdonosa veheti igénybe, kizárólag személyi igazolvánnyal, vezetői engedéllyel, diákigazolvánnyal vagy útlevéllel együtt érvényes.
A Szent Márton kártya nem átruházható, azt és az általa nyújtott kedvezményeket kizárólag tulajdonosa érvényesítheti.
Ha bérletet szeretne ajándékozni és Önnek van Szent Márton kártyája, de a megajándékozott nem rendelkezik azzal, a kártya által nyújtott kedvezmény nem érvényesíthető!


Jegyiroda:

Nyári nyitvatartás: augusztus 5-től 31-ig hétköznapokon 10 órától 16 óráig

Az e-mailekre csak munkanapokon (hétfőtől péntekig) áll módunkban válaszolni. Megértésüket köszönjük.

Weöres Sándor Színház jegyiroda

9700 Szombathely, Király u. 11.
tel.: 94/318-738
email: jegy@wssz.hu


WSSz ajándékutalvány, Szent Márton kártya, SZÉP-kártya, Erzsébet utalvány (kultúra), Erzsébet utalvány (szabadidő), Erzsébet utalvány (ajándék), Multipay Cafeteria elfogadóhely!

A fotón: Székely Kriszta
2019. május 06.

Támogatók