ugrás a tartalomra

A Dédi

premier: 2016. december 2.
A farkaséhségű matróna szerepét gyakran szokták férfiakra osztani, így a szombathelyi előadás is ezt a hagyományt követi: Valló Péter rendezésében Jordán Tamás alakítja a démonikus öregasszonyt.

Írta: Roberto Cossa

A DÉDI

tragikomédia két részben

Egy szünettel - 140 perc

Fordította: Belia Anna

Buenos Aires külvárosában négy generáció lakna együtt békességben Don Carmelo, a köztiszteletben álló zöldségkereskedő öreg házában, a családot azonban folytonosan anyagi összeomlás fenyegeti. A bajok forrása az elpusztíthatatlan életerejű, csaknem százéves dédnagymama, akinek étvágya csillapíthatatlan: mindig rágnia kell valamit, így napi fogyasztása felér egy sáskajárással. Alighogy megvacsorázott, máris reggelizne, s bármely pillanatban képes patáliát csapni egy kis nassolnivalóért. Márpedig a hattagú família csakis a családfő jövedelméből gazdálkodhat, ezért a Dédi számukra valóságos sorscsapás. A túlélés egyetlen esélye: meg kell szabadulniuk tőle, de lehetőleg kíméletesen, hiszen mégiscsak ő mindnyájuk ősanyja. Jobbnál jobb terveket dolgoznak ki az eltávolítására – de vajon beválik-e valamelyik?

A jelenleg nyolcvankettedik évét taposó, neves argentin szerző 1977-ben írta ezt a képtelen komédiát, amely nagy nemzetközi sikert aratott, jelenleg is számos színház játssza világszerte. A farkaséhségű matróna hálás szerepét gyakran szokták férfiakra osztani, így a szombathelyi előadás is ezt a hagyományt követi: Valló Péter rendezésében Jordán Tamás alakítja a démonikus öregasszonyt.


Szereplők:

A Dédi Jordán Tamás

Nénje, a Dédi lánya Kiss Mari

Carmelo, a Dédi unokája, Nénje unokaöccse Endrődy Krisztián

María, Carmelo felesége Bálint Éva

Öcsi, a Dédi unokája, Carmelo öccse Bajomi Nagy György

Marta, Carmelo és María lánya, a dédunoka Hartai Petra

Don Fransisco, trafiktulajdonos Trokán Péter



Alkotók:

Díszlet Valló Péter

Jelmez Benedek Mari

Dramaturg Duró Győző

Zeneszerző Melis László

Súgó Jenei Ági

Ügyelő Bors Gyula

Rendezőasszisztens Kapornaki Rita


RENDEZŐ Valló Péter

Bemutató: 2016. december 2. 19 óra, Márkus Emília terem