A játszma vége

December 18-án kezdődött Samuel Beckett: A játszma vége című színművének próbafolyamata. A rendező Zsótér Sándor. A bemutató a járványügyi helyzet függvényében 2021. januárjában lesz.

Samuel Beckett: A játszma vége

Fordító: Ambrus Mária és Ungár Júlia

- színmű -

A játszma vége először francia nyelven született, később maga Beckett lefordította angolra. 1957. április 1-jén mutatták be Londonban, és még ugyanebben a hónapban Párizsban, ugyanabban a szereposztásban. Az ősbemutató egyik szereplője, Roger Blin írja: „Két lényt látunk, akik gyötrik egymást, akik játszanak egy játszmát, mint mondjuk egy sakkjátszmát, és jegyzik a lépéseket, egyiket a másik után, mégis annak, aki tud mozogni, talán nagyobb esélye van, kiszállni a játszmából, csakhogy össze vannak kötve, összeköti őket valamiféle gyengédség, ami sok gyűlöletben és szarkazmusban mutatkozik meg, és mindenekelőtt játékban. (…) Olyan játékot játszanak egymással, ami végig csúfondáros bizonytalanságban tart, hogy a Clov nevű szereplő elmegy-e, vagy sem? (…)

A főszereplő Hamm kerekesszékes és vak. Csak akkor tud mozogni, ha Clov, a cselédje vagy fogadott fia tologatja. Hammnek még élnek a szülei, akik két kukában vannak, és időnként látjuk őket megjelenni, és egy szeretni való beszélgetést folyatnak a szerelemről.”

Szereplők:
Hamm/Nagy-Bakonyi Boglárka
Clov/Major Erik
Nagg/Szerémi Zoltán
Nell/Németh Judit

Díszlettervező: Ambrus Mária
Jelmeztervező: Benedek Mari
Dramaturg: Ungár Júlia
Kellékes: Horváth Viktória
Súgó/Ügyelő: Papp-Ionescu Dóra
Rendezőasszisztens: Katona Mária
Rendező: Zsótér Sándor

Bemutató: 2021. január 29. (a járványügyi helyzet függvényében), Márkus Emília terem


2020. december 20.