ugrás a tartalomra

A tavaszi bérlet előadásai

2013. január 21.
A félkegyelmű, Mesterdetektív, Black Comedy, Portugál - két nagyszínpadi és két kamarabemutatót kínál a Weöres Sándor Színház tavaszi bérlete.

Miközben a Nagyszínpadon a Mesterdetektív című mesteri bűnügyi játék készül majd Horgas Ádám vezetésével, az emeleti Márkus-teremben Jeles András rendezi A félkegyelmű című Dosztojevszkij-regény színpadi változatát. A tavaszi szezonban visszatér Mohácsi János is, ezúttal azért, hogy a Nagyszínpadon kezelésbe vegye Peter Shaffer Black Comedy című bohózatát. Szerémi Zoltán pedig rendezőként mutatkozik be a kamarateremben: a rendkívül népszerű, máris klasszikus kortárs tragikomédiával, Egressy Zoltán Portugáljával.

TAVASZI BÉRLET - Négy előadást tartalmaz

hétfő esti, kedd esti, szerda esti és szombat délutáni előadásokra: 8.000 Ft

csütörtök esti, péntek esti és szombat esti előadásokra: 9.000 Ft

Jegyiroda:
9700 Szombathely, Király u. 11.
Telefon: 94/ 318-738
E-mail: jegy@wssz.hu

Nyitva tartás:

hétköznapokon 9 órától 17 óráig

SZÉP-kártya, üdülési csekk, Sodexho kultúra utalvány, Chéque Déjeuner utalvány, Edenred utalvány elfogadóhely!

 

A tavaszi bérlet előadásai:

Dosztojevszkij – A félkegyelmű - (dráma) - rendező: Jeles András

Czukor Balázs - ki más? Csak ő lehet Miskin herceg. A félkegyelmű című Dosztojevszkij-regény színpadi változatában, amelynek szerzője és rendezője Jeles András. A félkegyelmű Dosztojevszij egyik legnagyobb hatású műve. A regény központi kérdése: vajon a tökéletes jóság, a krisztusi szeretet meg tudja- e menteni a velejéig romlott, pénz- és kéjsóvárgástól, tomboló indulatoktól és önzéstől szenvedő világot. Miskin herceg alakjában a tökéletes szépségű embert akarta megteremteni. Mivel a világban tökéletes embert nem talált, Krisztus tulajdonságaival ruházta fel. A herceg Dosztojevszkij eszméinek megtestesítője, maga a megtestesült jóság, a szó legnemesebb értelmében, felsőbbrendű ember, aki azért jött, hogy fényt hozzon a világba. Mindamellett hús-vér, és főként csupa ideg-ember. A világ azonban félkegyelműnek, idiótának tartja, mert tisztaságával, naivitásával és betegségével - epilektikus rohamok gyötrik, mint az írót - sokszor komikusan hat. Azonban mégis nagyon nagy hatással van az emberekre, kizökkenti őket megszokott életformájukból, gondolkodásmódjukból. Egy kicsit mindenki megváltozik, aki kapcsolatba kerül vele. Mindenki, akivel találkozik, jobb lesz utána.

 

Anthony Shaffer - Mesterdetektív (bűnügyi játék) - rendező: Horgas Ádám

A Mesterdetektív mesterműve annak, hogyan lehet a közönséget orránál fogva vezetni. Anthony Shaffer fordulatos, meglepő darabja az 1970-es premier óta ezreket csalt csapdába. A Mesterdetektívből film is készült (Shaffer maga írta a forgatókönyvet) Laurence Olivier és Michael Caine, majd Michael Caine és Jude Law főszereplésével. Andrew Wyke, a gazdag krimiíró meghívja Wiltshire-i villájába Milo Tindle utazási ügynököt. Beszélgetésükből hamarosan megtudjuk, hogy Milo Andrew feleségének a szeretője, és Andrew egyáltalán nem bánja, hogy megszabadítják feleségétől. Andrew közöl Miloval egy tervet, amelyből mindketten profitálhatnak. Milo azért, mert gazdag lesz, így megtarthatja luxushoz szokott szeretőjét (Andrew feleségét), Andrew pedig boldogan és szabadon látogathatja saját szerelmét. Ezzel a tervvel kezdődik az élet-halál játszma. Van, aki játszik, van, aki játékszer. Vagy mindenki játékszerré válhat? Egy biztos: a játszmát végigjátsszák. Az győz, aki tovább bírja idegekkel és ötlettel. A tanulság: a szex játék - a házasság a büntetés.

Kálmánchelyi Zoltán lesz az egyik főszereplője Anthony Shaffer: Mesterdetektív című bűnügyi játékának, amelyet Horgas Ádám rendezésében láthat a tavaszi szezon bérletes közönsége.

 

Peter Schaffer: Black Comedy (bohózat) - rendező: Mohácsi János

Peter Shaffer, az Amadeus és az Equus szerzője kevéssel a szexuális forradalom előtt írta Black Comedy című bohózatát. Brian, a fiatal szobrászművész, vendégségbe várja menyasszonyának katonatiszt édesapját, és ugyanezen az estén szeretné bemutatni alkotásait egy milliomos német műgyűjtőnek is. Egy váratlan áramkimaradás miatt azonban várt és nem várt vendégei a sötétben egyre inkább úgy kezdenek viselkedni, mintha tébolydából szabadultak volna…

Bajomi Nagy György egészen biztosan nem hiányozhat Peter Schaffer: Black Comedy című bohózatából, amelyet Szombathelyen Mohácsi János igazít színpadra. Nem tévedés, még egy Shaffer (de hát Mohácsiék is ketten vannak: egy János és egy István). Peter egy hajszálnyival híresebb (az Amadeus és az Equus okán), mint Anthony. Így vagy úgy, mindketten a színház mesterei.

 

Egressy Zoltán: Portugál (tragikomédia) - rendező: Szerémi Zoltán

Alberti Zsófi játssza Masnit kortársunk, Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiájában, amely Szerémi Zoltán rendezésében kerül színre a WS Színházban. A darab egy képzeletbeli magyar faluban, Irgácson játszódik, ahová egy meleg nyári napon harminc év körüli, budapesti esszéíró fiatalember érkezik. Betér a kocsmába, ahol a vidéki mikroklíma jellemző figurái élik és fogyasztják- a fröcsike mellett- sivár mindennapjaikat. Döbbenten és értetlenül fogadják a portugál naplementéről álmodozó fiút, aki melankolikus, gazdag felesége elől menekül, átutazóban álmai menedéke, Portugália felé..

A Portugálban mindenki elvágyódik, csak el innen egy olyan helyre ahol több az élet a lehetőség, a szerelem, a minden. A Portugál mégis a letaglózó tehetetlenség és a belenyugvás története, ahol a hősök sehova se mennek, csak várnak, miközben egymást és magukat nyugtatgatják, hogy „ majd”. Még a pesti értelmiségi hős is a tengerhez indul, végül elakad az első falusi kocsmánál. Elidőzik? Vagy inkább elakad? Miféle nyomokat hagy maga után? Kiderül az előadásból.