ugrás a tartalomra

"Durva" a Tűzvonalból

2012. február 23.
Tizenkét évig kajakozott. Magyar-történelem szakos bölcsészként végzett, majd a színház- és filmművészeti egyetemen is diplomázott. Ő rendezte a Tűzvonalban című sorozatot.

Tizenkét évig kajakozott. Magyar-történelem szakos bölcsészként végzett, majd a színház- és filmművészeti egyetemen is diplomázott. Ő rendezte a Tűzvonalban című sorozatot. Horváth Ákos Soós Pétert látta vendégül a Színházszerda programján a Cafe Freiben.

A Tűzvonalban egyhelyszínes sorozatnak indult 2007-ben: az eredeti terv szerint 24 órás szolgálatot teljesítő ügyvédekről szólt volna a film. Aztán alig egy hónap múlva módosult a koncepció, így avanzsált rendőrsorozattá, a költségvetés viszont nem változott. Pedig egy több helyszínes forgatáshoz ki kell a stábbal vonulni, világítani kell, több kamerával rögzíteni, sőt, szükséges hullákat is produkálni. Ugyanabból a pénzből. Ezért jött az ötlet, hogy nem hősöket akarunk a továbbiakban bemutatni, hanem hétköznapi arcokat. Dokumentumfilmesre vettük a stílust, szándékosan kócosan, natúran hagytuk az egészet. Ezért érezheti a néző, hogy róla, a hétköznapi emberről szól. – avatta be a Színházszerda közönségét a kulisszatitkokba Soós Péter, aki eldicsekedte, hogy a sorozat a moszkvai DetectiveFEST detektívfilm és törvényvédő tematikájú televíziós műsorok nemzetközi fesztiválján díjat nyert.

 

Soós Péter egyébként első alkalommal dolgozik Szombathelyen: a Rák Jóska, dán királyfi című előadást rendezi. Az alapmű, Ivo Bresan: Paraszt Hamletje az 1950-es években játszódik Jugoszláviában. Kedvelt darab, korábban több színházban szerepelt a repertoárban országszerte, azonban eljárt felette az idő. Ezért Soós Péter felkérte Háy János kortárs drámaírót, hogy frissítse fel, dolgozza át a rendszerváltást követő évekre. Így készült el a mostani változat, amelynek premierje március 9-én lesz a Márkus Emília teremben.

A kávézós beszélgetésen kiderült, hogy Péter együtt katonáskodott Bajomi Nagy Györggyel, aki a Weöres Sándor Színház színésze. Péter a bölcsész diploma után került a színház- és filmművészeti egyetemre, így az előfelvételisekkel együtt hívták be. Mivel pár évvel idősebb volt társainál, a fiatalabbak mindig számítottak tanácsaira, tapasztalataira. Ő meg általában kíméletlenül őszintén elmondta azt, így ragadt rá a „Durva” becenév.

Ma már két gyerek édesapja, felesége szintén szakmabeli: Juhász Réka színművésznő. Szenvedélye a vadászat, ezt Stohl András, fiának keresztapja szerettette meg vele. Családapaként, a munka mellett nehéz rá időt szakítania, így előfordul, hogy éjszakánként túrázik pár órát az erdőben. Ez neki terápia.

 

Vonatkozó cikk:

Felelős lettél azért, amit megszelidítettél

Óránként öt-hat üzenet kell