ugrás a tartalomra

Endrődy-duó: az Udvaros és a Szépséges

2010. november 21.
A szemünk láttára érett színésszé: Endrődy Krisztián, a hajdani sportházas Tri-show-k sikert sikerre halmozó Orlay szakközépiskolás csapatának oszlopos tagja ma a (nemsokára oszlopos!) szombathelyi Weöres Sándor Színházban játszik.

Visszanézve könnyű azt mondani, hogy ennek így kellett történnie. Mindenesetre abból a szombathelyi középiskolás csapatból nemcsak Endrődy Krisztiánt ismerhettük-ismerhetjük föl a Weöres Sándor Színház kezdő társulatában , hanem Kelemen Zoltánt és Dömötör Tamást is.

Valamit jót a levegőben

Külföldön gyakran megforduló professzor találta azt mondani, hogy nem tudja, miért, de mostanában szeret visszatérni Szombathelyre. Minden megérkezés alkalmával érez valami jót a levegőben. Nem lehet, hogy a színház hatása-sugárzása az? De, nagyon is lehetséges. Három év után kimondhatjuk, hogy a színház az életünk része: a Cafe Frei SzínházSzerda-sorozatának beszélgetéseire például jó előre asztalt kell foglalni; különben a helyzet reménytelen.

Broken Moon: mindennapi legendáink

Még szép, hogy telt ház fogadja a duplán is hazai pályán játszó Endrődy Krisztiánt (ezúttal ő válaszol) és Horváth Ákost (most ő az, aki kérdez), meg persze a Broken Moon Duó-t. Vagy Endrődy Duót. Ahogy tetszik? Az történt, hogy néhány hete Bajomi Nagy György (ugyanezen a helyen) viccből Endrődy Duó néven mutatta be Lévai Tímeát és Poppre Ádámot (szintén színészek). Az új név szárnyra kelt, úgyhogy azóta a duó is komolyan elgondolkodott a cserén. Föltéve, hogy Krisztián kell áldását adja a névhasználatra. Lám, így születnek az életben tartó, továbbmesélhető, közös legendák.

Endrődy Krisztián egyébként is kulcsfigurája a legújabbkori szombathelyi színháztörténetnek. Ráadásul Horváth Ákossal olyan könnyedén dobálják egymásnak a labdát a Cafe Frei pódiumán, hogy öröm nézni, hallgatni. Humor és önirónia csillámlik a levegőben, minden mondatot úgy kell komolyan venni, hogy közben annyira mégsem. Csak a játék - az nagyon komoly. Szóba kerül a vásottkölyök-kor, a főzés, a foci; a próbák alig csillapítható izgalma, főleg kezdetben, amikor Krisztián civil életének szélére állt, és egy mély levegővétellel fejest ugrott a színházi létezésbe.

Mariann és a Művész

Ákos is mindjárt beletalál, elegánsan, pont a közepébe, amikor nyitásképpen a Krisztiánhoz fűződő első élményét idézi. Ott van a Szépséges! Udvaros Dorottya három éve a Nemzetiben ezzel a titokzatos mondattal nyugtázta a hírt, hogy Horváth Ákos Szombathelyre szerződik. Úgy hangzik, mint valami biztatás, nem? Ha ott van a Szépséges, nincs mitől tartani. De ki az a Szépséges? Lássuk csak: nem lehet más, csak Endrődy Krisztián.

És már benne is vagyunk a történet közepében: a Szombathelyi Színházbarátok Egyesülete meg a később létrehozott Kamara Savaria - mint a WS Színház ősmagja - bozótharcos, szépséges és nehéz hőskorában, amikor Dömötör Tamás, Endrődy Krisztián, Dobos László, Pavelkovits László meg a többiek évről évre saját színházi produkciót hoztak létre Szombathelyen; gyakorlatilag a semmiből.

A legelső, tulajdonképpen máig élő előadás Egressy Zoltán Sóska, sültkrumplijából készült, Széles László rendezésében, 2001-ben. (Döme később játékfilmet is forgatott belőle, Offside címmel: Krisztiánnal, Hujber Ferenccel, Bajomi Nagy Györggyel. Ugye, hogy minden út a szombathelyi színházbarátokhoz vezet? Vagy fordítva: a Weöres Sándor Színházhoz.)

Bár a maga valójában egyszer sem lép színre, a Sóska, sültkrumplinak fontos, sokat emlegetett szereplője bizonyos Mariann, aki a bíró meg a két partjelző szívét is megkarcolja. De a legmélyebben az érzékeny-érzelmes Művészét: őt játszotta - játssza - Krisztián; aki látta, nem felejti el. Szóval Mariann nem lép színre, de Udvaros Dorottya 2001-ben vállalta, hogy megtestesíti a Vágy Titokzatos Tárgyát: a Nőt. Így legalább a premiert hírül adó fotókon mégiscsak megláthattuk-megsejthettük Mariannt. Mondjuk úgy, hogy ő volt az előadás védnöke : innen a Szépséges (és megtisztelő) szombathelyi barátság - Udvaros Dorottya és Endrődy Krisztián között.

Ezt a leckét már tényleg kívülről fújjuk

A Kamara Savaria aztán évente létrehozott egy-egy előadást, Krisztián ezekben nemcsak színészként működött közre, hanem egyesületi vezetőként, kellékesként, díszletesként, színész-szervezőként, stb., stb., stb. Játszott itt - a legelképesztőbb helyeken - mások mellett Bezerédi Zoltán, Csuja Imre, Vasvári Emese, Vlahovics Edit, Czukor Balázs, Hajduk Károly. A Kamara Savaria utolsó saját előadása a Hazug volt; a POSZT-ot is sikerrel megjárt Czukor Show-t (amelyből szintén készült Döme-játékfilm) átvette az induló WS Színház.

Ezt a leckét már kívülről fújjuk: 2007. szeptemberében Szombathely városa megalapította a Weöres Sándor Színházat, és a kezdőcsapatban mindjárt ott volt Endrődy Krisztián is.

Még néhány hét, és a Tragédia-bemutatóval megnyílik a vadonatúj színház az Akacs Mihály utcában. A Hemo emlegetéséért ma már jól megérdemelt büntetés jár, de azért a kamarasavariás meg a kezdeti ws-színházas idők bája és szépsége ne tűnjön el nyomtalanul.

A SzínházSzerda-sorozat november 24-én folytatódik. Kérdez: Endrődy Krisztián. Válaszol: Csonka Szilvia.

A fotógaléria itt tekinthető meg.

szerző: forrás: Vas Népe (szerző: Ölbei Lívia), fotó: vaskarika.hu