Fehér nyuszi, vörös nyuszi

Szabad a tér - teraszszínház címmel programsorozat indul: újra nyit a színház. Fehér nyuszi, vörös nyuszi címmel közös, interaktív, játékos kísérletre várjuk közönségünket.

Nassim Soleimanpour: Fehér nyuszi, vörös nyuszi

- játék egy részben -

Fordította: Ugrai István

Társfordító: Krámli András

Az iráni szerző, Nassim Soleimanpour nemzetközi sikert aratott különleges darabjának nincs próbája, nincs díszlete, nincs jelmeze, nincs rendezője. Egy színész életében csak egyetlenegyszer adhatja elő a darabot, amely kísérlet a színház hatalmának demonstrálására, közös játék az író, a színész és a közönség részvételével, vagyis minden egyes este megismételhetetlen alkalom. A tétet emeli, hogy a színész a darab szövegét ott, helyben, a színpadon kapja meg, tehát ő sem tudja, mi fog történni.

A már több mint ötven nyelvre lefordított, Indiától Dániáig, Új-Zélandtól Kanadáig számos országban hallott szöveget olyan kiváló színészek is előadták már, mint Whoopi Goldberg, John Hurt, Nathan Lane, Stephen Rea, Sinead Cusack, Brian Dennehy, David Hyde Pierce, Alan Cumming, F. Murray Abraham, az operaénekes Joyce DiDonato vagy a filmrendező Ken Loach.

A Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darabot eredetileg a Volcano Theatre mutatta be a Necessary Angel együttessel és Wolfgang Hoffmann-nal közös előadásban, Daniel Brooks és Ross Manson dramaturgiai közreműködésével.

Magyarországon a darabot először a SzínMűHely Produkció és az Átrium koprodukciójában láthatta a közönség. A magyarországi bemutatón, 2019. május 1-jén Alföldi Róbert adta elő a szöveget. Ezzel az előadással Magyarország ötvennegyedikként csatlakozott azon országokhoz, ahol bemutatták a művet.

Korhatár: 15 év

Időtartam: szünet nélkül, 80-120 perc

 

 

 

 

 

 

Időpontok:

2020. június 11. csütörtök, 19 óra (esőnap: esőnap 2020. június 14. vasárnap, 17.30 óra)

Előadja: Nagy-Bakonyi Boglárka

 

2020. június 12. péntek, 19 óra (esőnap: 2020. június 14. vasárnap, 19 óra)

Előadja: Alberti Zsófi


2020. június 16. kedd, 19 óra - a Bloomsday keretében (esőnap: 2020. június 17. szerda, 19 óra)

Előadja: Nagy Cili


2020. június 18. csütörtök, 19 óra (esőnap: 2020. június 20. szombat, 17.30 óra)

Előadja: Szabó Róbert Endre

 

2020. június 19. péntek, 19 óra (esőnap: 2020. június 21. vasárnap, 17.30 óra)

Előadja: Horváth Ákos

 

2020. június 20. szombat, 19 óra (esőnap 2020. június 21. vasárnap, 19 óra)

Előadja: Dunai Júlia


Helyszín: Krúdy Klub, terasz (szabadtéri előadás)

Belépőjegy: 2.200 Ft (Szent Márton kártya érvényesíthető)

 

„Minden színészt legalább egyszer utoléri az a rémálom, hogy színpadra kell állnia, de ő azt sem tudja, mit kell mondania, mert semmit nem tud az előadásról. Hát ez most az. Javaslom új szlogennek, hogy „Van egy rémálma? Valóra váltjuk!”” (Kovács Bálint: Alföldi Róbertnek volt egy rémálma, most valóra váltották, Index)

„A piros nyuszi-fehér nyuszi tanmeséje: az összezárt nyuszik versenyt futnak a létra tetején elhelyezett répáért, és amelyik megkaparintja, azt pirosra festik. A piros nyuszit pedig utálni fogják a többiek. Akkor is, amikor már nincsen répa. A tanmese tanulsága elég transzparens: gyűlöletet szítani és azt átörökíteni a következő nemzedékekre nem bonyolult feladat, ahogy nem bonyolult az egyes emberek legalantasabb ösztöneire játszani – megcsinálja minden ócska diktátor.” (Csáki Judit: Nincs répa, Revizor Online)

Az előadás a szerző, az Aurora Nova, Berlin és a Mayer-Szilágyi Színházi Ügynökség, Budapest engedélyével jött létre.


2020. június 05.