ugrás a tartalomra

Rendszerváltó játék

2012. március 4.
Háy János egyébként is kedveli a nem mindennapi műfaji megjelöléseket: Rák Jóska, dán királyfi című darabját például rendszerváltó játékként határozza meg.

Háy János egyébként is kedveli a nem mindennapi műfaji megjelöléseket: Rák Jóska, dán királyfi című darabját például rendszerváltó játékként határozza meg. Ősbemutató március 9-én a WS Színház Márkus Emília Termében, Soós Péter rendezésében.

Átiratnak indult, más lett belőle. De hát mostanában úgyis az "újrafelhasználás" korát éljük, és egy-egy műalkotás (dráma, regény, vers stb.) értékét éppen az határozhatja meg, hogy miképpen tudja átértelmezni, a jelenkor fénytörésében fölmutatni a régi, "nagy történeteket."

Mindenesetre Soós Péter rendező eredetileg arra kérte meg Háy Jánost (az egyik legnépszerűbb kortárs drámaírót), hogy hozza itt és most élvezhető állapotba Ivo Bresan nálunk sem ismeretlen darabját, a Paraszthamletet, amely a múlt század ötvenes éveinek vidéki Jugoszláviájában játszódik. (Hasonló színházi helyzet pedig Örkénynél is föllelhető.) A "kisembert" és a magyar vidéket jól ismerő, az ábrázolására különleges, egyedi, egyszerre könnyed és mély színpadi nyelvet kidolgozó Háy János azonban addig dolgozott az alapművön, amíg Háy-darabbá nem formálta. Az első lépés az volt, hogy Soós Péterrel kicsit "arrébb tolták" az eredeti Bresan-mű idő- és térbeli koordinátáit. A Rák Jóska, dán királyfi1990. tájékán játszódik, valahol Magyarországon: "Felsőfaluban, távol Budapesttől." A szerzői ajánlás pedig nemcsak Ivo Bresannak szól, hanem Eörsi Istvánnak és Krassó Györgynek is. És bár a Hamlet-téma ilyen erősen most mutatkozik meg először Háy Jánosnál, nem feledkezhetünk meg arról, hogy A Herner Ferike faterja című Háy-darab (istendráma) útszéli filozófusai nemegyszer pont olyanok (Szombathelyen olyanok voltak), mint a Shakespeare-tragédiában Yorick koponyáját szorongató dán királyfi.

Na most a felsőfalusi dán királyfit Rák Jóskának hívják; játssza Endrődy Krisztián. Mert a helyzet az, hogy a falu népe Hamlet-bemutatóra készül. Pont Büki Lajos - volt tsz-elnök, új földbirtokos - lesz Claudius; ő mindenestül Trokán Péter. A volt tanácselnök, Pálos Pityu most friss polgármester és vállalkozó: ő Poloniust, őt Szerémi Zoltán játssza. Kuncze András tanár úr szerepében Bajomi Nagy Györgyöt láthatjuk, ő a felsőfalusi Hamlet rendezője. Sőt, átírója. (Elvégre csak az idő- és tér-koordinátákat kell egy kicsit arrébb tolni.)

 

 

Vonatkozó cikk:

Rák Jóska, dán királyfi

Orosz Róbert a rapper szerepében

 

szerző: Vas Népe (szerző: Ölbei Lívia)