ugrás a tartalomra

Volpone

premier: 2017. május 12.
A Shakespeare-kortárs Ben Jonson színműve, a Volpone vagy a pénz komédiája az angol irodalom egyik legtöbbet játszott, legjelentősebb komédiája. Az előadást Alföldi Róbert rendezi.

Írta: Ben Jonson

VOLPONE

komédia

Egy felvonásban - 130 perc

Fordította: Spiró György


A Shakespeare-kortárs Ben Jonson színműve, a Volpone vagy a pénz komédiája (1606), az angol irodalom egyik legtöbbet játszott, legjelentősebb komédiája.

Volpone, a velencei nemes ember haldoklást színlel, hogy rászedje "barátait", akik a vagyonára pályáznak. Egymás után látogatják meg az ágyában fekvő Volponét, gazdag ajándékokkal halmozva el, remélve, hogy kizárólagos örökösévé teszi meg őket. Volpone szolgája, Mosca, mindenben segíti-szolgálja szélhámos gazdáját: a féltékeny férjet rászedi, hogy saját maga tessékelje féltve őrzött feleségét a haldokló ágyába, meggyőzi az apát, hogy az örökségét ne édesfiára, hanem Volponéra ruházza át. A mohóság, a pénzéhség e kíméletlenül mulatságos, kegyetlen szatírájában a beszélő nevű szereplők: Volpone - a nagy róka, Moska - a légy, Corbaccio - a varjú, Corvino - a holló elnyerik méltó jutalmukat, azaz a büntetésüket, de nem úgy, ahogy reméljük és várjuk, mert az élet más eszközökkel dolgozik...

A cím és főszerepben Jordán Tamást láthatja a színház közönsége.

Az előadást Alföldi Róbert rendezi, aki a Makrancos hölgy fájdalmasan szép, merész humorú előadása után egy újabb reneszánsz komédiát állít a szombathelyi Weöres Sándor Színház színpadára.


Szereplők:

Volpone Jordán Tamás

Mosca Bányai Kelemen Barna

Voltore Szabó Tibor

Corvino Csankó Zoltán

Colombina Hartai Petra

Canina Bánfalvi Eszter

Corbaccio Szerémi Zoltán

Leone Balogh János

Bíró Kálmánchelyi Zoltán

Tiszt Endrődy Krisztián, Endrődy Krisztián



Alkotók:

Dramaturg Alföldi Róbert

Díszlet- és jelmeztervező Kálmán Eszter

Kellékes Móri Csaba Kecsa, Varga Máté

Súgó Jenei Ági

Ügyelő Győrváry Eszter

Rendezőasszisztens Balogh Lívia


RENDEZŐ Alföldi Róbert

Bemutató: 2017. május 12. 19 óra, Nagyszínpad

Az előadás megtekintése 16 éves kortól ajánlott!