ugrás a tartalomra

A háború elől menekült - megházasodott

2022. április 15.
Magyarországon a második világháború utolsó hónapjában a front elől tízezrek menekültek nyugat felé. Sorsukról, megpróbáltatásaikról számos tanulmány született, de arról az érdekes jelenségről, hogy mi okozhatta a menekülőknél a házasodási kedv megnövekedését még nem olvashattunk.

Ténykérdés, hogy amíg Szombathelyen 1943-ban egész évben 43, 1944-ban 37 jegyespár fogadott örök hűséget egymásnak, addig 1945-ben csak az első negyed évben 24 pár állt anyakönyv vezető elé. Ezek a számok Szentgotthárdon 24, 23 és 35(!) voltak. Tendenciájában ugyanez tapasztalható Vas megye körjegyzőségeiben is. Vasszentmihály jegyzőségi épületében a szovjet „felszabadítás” előtti utolsó boldogító igent Bodor Tibor, a miskolci színház művésze mondta ki. A kiskunhalasi születésű 24 éves fiatalember 1945. március 28-án állt Ebesfalvy Béla anyakönyvvezető elé. A színészettörténeti krónikákból tudjuk, hogy Bodor Tibor volt „az elmúlt század legszebben verset mondó, jellegzetes orgánumú színművésze”. 1948-tól a Pécsi-, a Nemzeti Színház, majd a Madách Színház művészeként lépett színpadra. A kiváló versmondó, aki a szakma fogásait a Színművészeti Akadémián is oktatta, rendszeresen játszott játék-, és tévéfilmekben is. Legemlékezetesebb és talán legnépszerűbb szerepének „Kenéz elvtárs”, a „Szomszédok” teleregény a nyomdai művezetője bizonyult.

Bodor Tibor / Feiszt György gyűjtése

A Bodor házaspár az 1945-ös vasszentmihályi esküvő után alig pár napot tölthetett együtt, mert a hadapród őrmester ifjú férj szovjet fogságba esett. Az elkövetkező évek szomorú krónikáját bajtársa, Jandrics István hadi naplója idézi fel. „1945. május 17-én érkeztünk a kaukázusi Rusztaviba. Az orosz táborparancsnok igen örült, amikor megtudta, hogy színész is van foglyok között. Tibor a szomorú rabságban sok mosolyt fakasztott az arcokra, amikor politikai tiszt propaganda előadása után vicceket, anekdotákat mondott. Szapu Lajos bajtársunkkal színjátszó csoportot szervezett. A darabokat, jeleneteket ők maguk írták, majd az arra vállalkozókkal adták elő.” A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége az elmúlt évben hozta létre „Bodor Tibor Kulturális Egyesületet”. A látássérült személyek örök hálával így emlékeznek a 80 évesen elhunyt színészre, aki a világirodalom legjavát a „Hangoskönyvtár” felolvasó művészeként mintegy 9000 órában hangszalagra mondta.

Házassági anyakönyvi kivonat / Feiszt György gyűjtése
szerző: Ráadás Magazin / Feiszt György