ugrás a tartalomra

Pallag Márton kapta a Vízkeresztben nyújtott alakításáért a Gábor Miklós-díjat

2022. április 20.
A legjobb Shakespeare-alakításért járó Gábor Miklós-díjat a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Forte Társulat Vízkereszt vagy bánom is én című előadásában Böföghy Tóbi megformálásáért Pallag Márton kapta. Az elismerést Ascher Tamás adta át Szombathelyen.

 

A díjról

Vass Éva színésznő 2000-ben, férje halála után két évvel alapította a Gábor Miklós-díjat. Az elismerést Shakespeare-szerepben kiváló teljesítményt nyújtó színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium, amelynek több mint tizenöt évig volt elnöke Koltai Tamás színikritikus. 2017 óta Ascher Tamás rendező vezeti a testületet, a tagok: Meczner János rendező, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, Spiró György író és Stuber Andrea színikritikus. Vass Éva 2019-es halála után az alapító jogutódja Alföldi Róbert lett.

A Gábor Miklós-díjasok listáján László Zsolt az első név, s követte őt az évek során Varga Zsuzsa, az azóta elhunyt Herczeg Zsolt, Blaskó Péter, Kulka János, Balázs Zoltán, Pogány Judit, Hajduk Károly, Szegezdi Róbert, Hatházi András, Rába Roland, Gálffi László, Cserhalmi György, Hegedűs D. Géza, Bajomi Nagy György, Pál András, Csuja Imre, Nagypál Gábor, majd Görög László.

A díj egy bronz plakett, Vígh Tamás szobrászművész alkotása. Egyik oldalán Shakespeare, másik oldalán Gábor Miklós portréja látható. A plakett a színészt a Madách Színház 1962-ben bemutatott legendás előadása címszereplőjeként ábrázolja. A díjjal bruttó 300 ezer forintos pénzjutalom jár.

Gábor Miklós-díj


 

A díj névadójáról

A Kossuth-díjas, Kiváló és Érdemes művész Gábor Miklós a XX. század második felének egyik legjelentősebb színésze volt. Filmszínészi pályája széles körben tette ismertté és kedveltté; a Valahol Európában-tól a Mágnás Miskán és a Budapesti tavaszon át az Apáig sorolhatnánk hosszan legendás filmjeit. Színházi karrierje a Madáchban ívelt fel, majd a Nemzeti következett, azután visszatérés a Madáchba. Intellektuális nyitottságára és szakmai megújuláskészségére mi sem jellemzőbb, mint hogy 56 évesen Ruszt József hívására a kecskeméti színházhoz szerződött társával, színésznő-feleségével, Vass Évával együtt. Gábor Miklós nemcsak színészként volt kiemelkedő – képzőművészként is tehetségesnek bizonyult, s íróként is maradandót alkotott, ezt tanúsítják színházi esszéinek, valamint naplóinak kiadott kötetei.

 

A díjazottról

Pallag Márton 1991-ben született Debrecenben. Amikor az Ady Endre Gimnázium diákjaként megnézte a Horváth Csaba rendezte A tavasz ébredése-előadást a Csokonai Színházban, az eldöntötte, hogy merre induljon. A Színház- és Filmművészeti Egyetem első színházrendező – fizikai színházi koreográfus osztályában végzett 2014-ben, Lukáts Andor és Horváth Csaba növendékeként. Azóta is tagja a Horváth Csaba vezette Forte Társulatnak, de Zsótér Sándor, Hegymegi Máté, Nagy Péter István vagy Pass Andrea rendezéseiben is szerepel. A Junior Prima-díjas fiatal színész a szombathelyi színpadon komikus Shakespeare-szerepben nyújtott alakításával nyerte el a Gábor Miklós-díjat.

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.