ugrás a tartalomra

80 hanggal a teljesség felé

2022. május 11.
80 nap alatt a Föld körül. Jules Verne, alias Verne Gyula regényében foglalt utazás a maga korában igazi kihívásnak számított, jó néhányan ki is próbálták, hogy meg lehet-e valósítani. Május 28-án, szombaton este hét órakor, a WSSZ Nagyszínpadán egészen biztosan. Ha nem is 80 nap, de 80 hang alatt mindenképpen.

Az ötlet, miszerint a Verne-regény részletei jól illenek klasszikus zeneművek mellé a Bozsodi Quartetté, a megvalósítás már valamivel szélesebb körű lesz, hiszen tizenhárom zenész áll majd a színpadon, ha úgy tetszik Savaria Kamarazenekarként. Bozsodi Lórántot kérdeztük, mire számíthatnak a nézők, az érdeklődők szombaton este?

Igazi összművészetre, hiszen az eredeti regény bizonyos részleteit Szabó Tibor, színművész, igazgató fogja felolvasni, az előadott szövegrészletet követően pedig egy-egy ahhoz illő stílusú, hangulatú zenemű fog felcsendülni. A felolvasott szövegek és a zene elkülönülnek egymástól, egy-két esetben fog csak alákúszni néhány mondat erejéig, néhány taktus. Azt gondolom, amennyire a történet is változatos és izgalmas, úgy ennek zenei feldolgozása is az lesz, reményeink szerint. Ez egy teljesen új projekt, az egész előadás, az egész mű, tulajdonképpen ősbemutató, kifejezetten a színház összművészeti fesztiváljára készült, és ha sikere lesz, amiben reménykedünk, akkor szeretnék továbbvinni, bemutatni elsősorban gyerekeknek, fiataloknak. A cél kettős: megszerettetni nemcsak ezt a művet, vagy szerzőjét, de általában az olvasást, és persze megszerettetni a zenét. A kettő összekapcsolása pedig jelenthet olyan élményt, amivel a közönség még nem igen, vagy csak ritkán találkozik. Tapasztalatom szerint manapság a fiatalok nagyon keveset olvasnak, ha egy kis kedvet csinálunk majd ehhez, már akkor megérte.

Verne / Ráadás Magazin

A négy fiútestvérből álló Bozsodi Quartett 1995-ben alakult. Kamarazenei tanulmányaikat Bécsben: Thomas Kakuskanál (Alban Berg Streichquartett) és Budapesten: Devich Sándornál (Bartók Vonósnégyes) végezték. 1995-ben és 1998-ban közönség első díjat nyertek a Bécs-Budapest-Prága Nemzetközi Nyári Akadémián. 2005-ben Németországban különdíjban részesült a Weimari Nemzetközi Kamaraversenyen. A Vonósnégyes több lemezfelvétellel és élő koncertfelvétellel büszkélkedhet. Többek között olyan neves művészekkel koncerteztek együtt, mint Vásáry Tamás, Alexander Rudin, Stefan Metz, Devich Gábor, Ilan Rogoff, Horváth László, Gurán Endre és Sebestyén Ernő. Az együttes tagjai jelenleg a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertmesteri, illetve szólamvezetői posztjait töltik be. 

Belépőjegy: 1900 Ft Online jegyvásárlás
szerző: Ráadás Magazin