ugrás a tartalomra

Hét magyar filmklasszikus

2022. május 14.
A hét magyar filmklasszikust alapjában véve egy dolog köti össze, az operatőr, Hildebrand István személye. S miután május 13-án a Savaria Mozi nagytermét róla nevezték el, úgy gondoltuk ajánlunk a filmjei közül hetet, amelyek különböző műfajúak, s pontosan azt a sokoldalúságot mutatják meg, amely a nagy művész sajátja volt. Jó szórakozást!

Gerolsteini kaland

Fekete-fehér, magyar, romantikus zenés vígjáték 1957-ből. A filmet rendezte: Farkas Zoltán, a forgatókönyvet írták: Kolozsvári Andor és Szinetár György. A film központjában Gerolstein szépséges uralkodónője, Antónia nagyhercegnő áll, aki álruhában ismerkedik meg a szintén inkognitóban lévő Martin nagyherceggel, a szomszédos Pecunia uralkodójával. Főszereplők Házy Erzsébet, Darvas Iván, Kiss Manyi, Feleki Kamill, Timár József, Szabó Ernő. Hildebrand István első nagyjáték filmje.

Csutak és a szürke ló

Az 1960-ban forgatott film főszereplőjével, Csutakkal mindig csak baj van. Magányosan telik a szünidő, míg egy nap el nem köti a fuvarosnő vágóhídra való rozzant gebéjét. Az új jövevény társasága már belépőt jelent a gyerekcsapatba, együtt próbálják elhelyezni a lovat. A ló egy nap eltűnik a gyerekek elől, s a felnőttek világa a szigetet is kezdi birtokba venni. Mire kezdődik az iskola, már csak az emlékek maradnak. Főszereplők Veress Gábor, Szemes Mari, Kállai Ferenc. A filmet Várkonyi Zoltán rendezte Mándy Iván regényéből.

Fotó Háber

Máig a legjobb magyar bűnfilmnek tartják az 1963-ban forgatott Fotó Hábert.  Az ismeretlen főnök irányításával a fényképész Háberék célpont-fotókat és más titkos anyagokat gyűjtenek az ország területén. Nekik dolgozik Csiky Gábor teológus és kémia tanár is, akit szoros szálak fűznek Háber feleségéhez, Annihoz. Csikyről azonban kiderül, hogy az elhárítás embere. Ez a film sztorija, többek között Latinovits Zoltán, Ruttkay Éva, Csákányi László, Szakáts Miklós játszik benne. A rendező ezúttal is Várkonyi Zoltán.

Fotó Háber / Ráadás Magazin

A kőszívű ember fiai

A történelmi tematikájú magyar filmek egyik alapdarabja. 1965-ben mutatták be és Jókai Mór azonos című regénye nyomán készült. A forgatókönyvírója Erdődy János, a rendezője Várkonyi Zoltán, a zeneszerzője Farkas Ferenc, a főszereplői Sulyok Mária, Major Tamás, Bitskey Tibor, Mécs Károly, Tordy Géza, Béres Ilona és Szilágyi Patrik. A mozifilm a Mafilm stúdió gyártásában készült, és a MOKÉP forgalmazásában jelent meg. Magyarországon 1965. április 1-jén, felújított változatban 1976. április 1-jén mutatták be a mozikban. Máig rendszeresen vetítik a televíziók.

Egy magyar nábob

1966-ban Jókai Mór azonos című regényéből készült magyar film. 2012-ben a Kárpáthy Zoltánnal együtt bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb ötvenhárom magyar alkotás közé. Mindkét filmet Várkonyi rendezte és Hildebrand fényképezte. Főbb szerepekben: Pap Éva, Latinovits Zoltán, Darvas Iván, Bessenyei Ferenc, Bitskey Tibor, Básti Lajos, Ruttkai Éva. A film egyik emblematikus jelenete a cigánylányt alakító Medveczky Ilona magyar filmekben addig szokatlan vetkőzése.

A veréb is madár

1968-ban készült színes, magyar filmvígjáték, Kabos László parádés főszereplésével. Rendező: Hintsch György. A filmbeli Holló Sándor az 1953-as Budapest-Bécs kerékpárversenyen csellel a versenyzők közé áll, és így sikerül disszidálnia. Itthon marad ikertestvére Zoltán, az életében soha semmit el nem érő fiatal feltaláló. Amikor a disszidens ikertestvér tizenöt év után hazalátogat, rögtön magába bolondítja Zoli szerelmét. A filmet soha nem tiltották be, viszont egyetlen egy szocialista ország sem vásárolhatta meg vetítésre.

A veréb is madár / Ráadás Magazin

Psyché

A Weöres Sándor Psyché című verses regénye alapján készült film "fantasztikus", romantikus szerelmi vízió. A film rendezője, a tragikus sorsú Bódy Gábor a mitologikus tematikájú és idejű történetet sajátos dramaturgiával, különleges víziókba ágyazva "idézi meg". Hősei nem öregszenek, s a képi világ ezt a szellemtörténeti "fantasztikumot" stilizálja: az elszínezett jelenetek, az expresszionistán túlrajzolt díszletek látványként próbálják megidézni a Történelem és a Lélek szellemét, küzdelmét. Főszereplők: Patricia Adriani, Udo Kier és Cserhalmi György.

Psyché / Ráadás Magazin
szerző: Ráadás Magazin