ugrás a tartalomra

Képekben A teljesség felé fesztivál szombati programja

2022. május 28.
A város színháztörténetéről szólt a Szombathelyi Thália előadás, világkörüli zenei útra kelhettünk a Bozsodi Quartettel valamint a Borbély Műhely muzsikált A teljesség felé összművészeti fesztivál szombati napján a Weöres Sándor Színházban.
Rendhagyó, tematikus lapszámmal jelentkezett nemrégiben az Életünk folyóirat Szombathelyi Thália címmel. A lap az összeállítás címéhez méltóan Szombathely színháztörténetét foglalja össze. A teljesség felé címet viselő összművészeti fesztivál keretében Kovács Ágnes moderálása mellett a színház művészei: Németh Judit, Szerémi Zoltán és Sipos László Márk dolgozták fel az Életünk kiadását, elevenítették fel és adták elő azt a válogatást, amely a sajtóban megjelenő cikkeken keresztül próbálta meg teljes keresztmetszetét adni az első, 1800-as évek végén megvalósuló lépésektől a WSSZ megalapításáig szombathely színháztörténetének.

Nyolcvan hang a Föld körül címmel a 12 fős zenekarrá kiegészült Bozsodi Quartet Szabó Tibor színművész, igazgató közreműködésével zenés utazásra invitálta a fesztivál közönséget. Az alapötlet a Nyolcvan nap alatt a Föld körül, Jules Verne regény adta. A történetben Phileas Fogg, londoni úriember és újonnan alkalmazott francia inasa, Passepartout próbálja megkerülni a Földet 80 nap alatt. A világot körbeutazó, különös utazás ez esetben attól volt más, hogy zenével szemléltették az egzotikus kaland hangulatát. Indiai, amerikai, angol stb. zene tett igazán élethűvé a prózával vezetett zenei történetet. 

A teljesség felé összművészeti fesztivál szombati programját a Borbély Műhely koncertje zárta a Lamantin Klub szervezésében. A zenekar az ezredforduló táján alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, Artisjus, eMeRTON, Lovagkereszt, Szabó Gábor és Liszt-díjas, a Vujicsics együttes tagjaként pedig Kossuth- és Prima-díjat is elnyert Borbély Mihály vezetésével, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával.