ugrás a tartalomra

Homok a szélben

2022. június 29.
Balázs Fecó ezer szállal kötődött Vas megyéhez. A sitkei kápolna megmentésére szerveződött koncert, ami koncertsorozattá nőtte ki magát, rengeteg barátot, rajongót, ismerőst szerzett az amúgy is népszerű zenésznek, aki egy idő után teljes joggal érezhette úgy, hogy a megyébe hazaérkezik, s fogadtatása, a szeretet, ami felé árad, őszinte.
2020. november 26-án érkezett a sajnálatos hír, elhunyt Balázs Fecó énekes, zeneszerző, billentyűs. Beteg szíve nem tudta legyűrni a gyilkos kórt. Egy nagyszerű zenészt, jó barátot veszítettünk. Dalai azonban örökké itt maradnak velünk. Hogy ez mennyire igaz, azt tökéletesen szimbolizálja az az emlékkoncert sorozat, amelyet tavasz óta a megye különböző, kisebb-nagyobb településein, Táplánszentkereszttől, Celldömölkön át Sárvárig szervez és mutat be komoly zenészi és énekesi stábbal a műsor megálmodója, szerkesztője, rendezője Gombás Endre, aki barátjának is tekinthette Balázs Fecót.
Balázs Fecó emlékkoncert / Ráadás Magazin
Fecó 1967-ben a Neoton billentyűseként kezdte zenei pályáját. 1972-ben, Som Lajos basszusgitárossal kiváltak a zenekarból, Radics Béla gitárossal és Brunner Győző dobossal megalakította az első hard-rock együttesét a méltán elismert Taurus-t. Ennek a korszaknak eredménye például a Kőfalak leomlanak című sláger. Sajnos azonban a kőfalak nem omlottak le, ezért a zenekar csupán alig több mint egy évet élt meg. Fecó ezt követően külföldön zenélt. Hazatérését követően Koncz Zsuzsa kísérőzenekarában billentyűzött. Erre a csapatra építve 1978-ban megalakította a Korált, amely 1986-ig működött. E korszaknak emblematikus dala a Homok a szélben, amellyel a Táncdalfesztiválon sikeresen szerepeltek. Bár a Korál együttes 1986-ban befejezte a koncertezést, Fecó nem maradt feladat nélkül. Még ez évben a Kápolnáért Kulturális Egyesülettel karöltve elindította Kovács Ferenc, Vida Ferenc és Kozma Gábor alapító tagokkal a már említett Sitkei Rock fesztivált, melyet napjainkban is minden év augusztusában megrendeznek a Hercseg-hegyen, a kápolna árnyékában. Ennek köszönhetően teljesen megújult, és eredeti pompájában látható a kis kápolna. Tornyai messziről hirdetik a nagyszerű összefogást. Balázs Fecó dalainak szövegét általában Horváth Attila írta, aki nagyon közeli barátja is volt Fecónak. Csak két kivétel van. Az egyik a Hazafelé című dal. A szöveget művésznéven, Rusz László álnéven Hobo, azaz Földes László írta. Hobó abban az időben a Hanglemezgyártó Vállalat alkalmazásában állt, ezért nem vállalhatta saját névével a szerzőséget. Meg hát a rossznyelvek szerint nem akarta vállalni a „gombolyító nagymamák” sorokat az elhíresült dalban. Az emlékkoncert sorozat nagy sikerrel zajlik, rengeteg érdeklődő, egykori rajongó jön el és énekli együtt az érzelmes, vagy drámai slágereket az előadókkal. Az eddigi öt koncerten kívül rövid szünetet követően még Bükön, Magyarszombatfán, a Tökfesztiválon lesz a csapatnak fellépése, de szerveződik egy szombathelyi koncert is a sorozat részeként. Gombás Endre meglepően jó énekesekkel dolgozik együtt, idősebbek és fiatalabbak egyaránt részt vesznek a produkcióban, vannak közöttük ismert nevek, s vannak, akiket talán kevésbé ismernek, miközben elképesztően jó előadást tudnak produkálni. Gerencsér Fruzsina, Hertelendy Zénó, Nyári Ferenc (Lujo), Alföldi Alexandra, Tóth Dani, Szokodi Zoltán és az abszolút sztár Danics Dóra nemcsak a kötelezőt hozzák, hanem sokkal többet. Érdemes a zenészek nevét is megemlíteni: a doboknál Paksi János, gitárosok Aradszki Zsombor, Szentgyörgyi Arnold, Szentgyörgyi Ábel, szaxofon játszik Wágner Máté, aki pedig megidézi Fecó billentyűs játékát, Döme Sándor, aki annak idején játszott is együtt a legendás zenésszel. Balázs Fecó pedig nem ismert dalának sorait idézve: „homok a szélben”, hanem a magyar pop és rocktörténet felmagasodó kősziklája.
szerző: Ráadás Magazin