ugrás a tartalomra

Slow animals – alkalom épülésre és lelassulásra

2022. augusztus 14.
A Szombathelyi Képtár emeleti kiállítása ugyan még a nyár elején nyílt meg, de szeptember elejéig látogatható, többek között a Savaria Karnevál alatt is. S ha valaki ki akar szakadni kis időre a nyüzsgésből, le akar lassulni (slow), akkor erre nem talál jobb helyet és alkalmat, mint a Slow animals címet viselő kiállítást.
Slow animals

A helyi média a Szombathelyi Képtárban Slow Animals címmel nyílt tárlatot izgalmas, nem mindennapi kiállításnak minősítette, teljes joggal.  A kortárs tárlat megtekintése előtt érdemes elolvasni a bejáratnál elhelyezett rövid szövegeket. Segítenek, eligazítanak, és a nézőben felmerülő kérdésekre, ha nem is mindig adnak választ, de közelebb visznek bennünket a keresett megoldásokhoz. Feltéve, ha keressük őket. Idézzünk:  "Milyen érzés növénynek lenni? A növények dinamikusak és rugalmasak, bensőséges kapcsolatban élnek környezetükkel. A legújabb neurobiológiai kutatások szerint a növények érzékelik a külvilágot, és célirányosan cselekednek. Ha hosszabb ideig figyeljük a növényeket, figyelmesen tanulmányozzuk őket, és tudatosan elsajátítjuk viselkedési szabályaikat, életmódjukat, átalakulás kezdődik bennünk is. Gondolkodásunk gördülékenyebbé és dinamikusabbá válik; ráébredünk, hogy miként vagyunk beágyazva a világba."

Slow animals

 A kiállítás különlegességét adja az is, hogy mögött egy szombathelyi egyesület áll. A 2015-ban alakult Westwerk Egyesület 2015 óta szervez Szombathelyen kiállításokat, performance-okat, művészeti táborokat, szakmai konferenciákat. Habár az egyesületnek már számtalan közös megmozdulása volt, ez az első országos csoportos kiállítás, amit szervetek. Érdemes elolvasni az egyesület honlapján található bemutatkozást: „Az Egyesület célja kulturális tevékenység folytatása, ezen belül az Egyesület közvetlen célja olyan alkotóművészeti műhelyként való működés, mely értékmegőrző- és teremtő feladattal van jelen a város és a megye életében. Ennek érdekében az Egyesület, a művészet különbözőterületein tevékenykedő alkotók közös munkáját, a kölcsönös szakmai tájékozódást és a közös munka során az egyes művészeti ágak egymásra hatását, fúzióját segíti elő és biztosítja. Az Egyesület felkutatja és megszólítja azokat a művészet és a kreatív ipar területén tevékenykedő szakembereket, akik a művészetről, mint komplex rendszerről gondolkodnak és keresik a társművészetek kapcsolódási lehetőségeit, a határok közötti átjárást. A közös munka célja a szakmai párbeszéd elősegítése, az elszigetelt alkotói lét feloldása, az eltérő művészeti törekvések megértése és az értékek kölcsönös tisztelete, megbecsülése.” Elismerésre méltó célkitűzések.

Slow animals
Slow animals

A kiállítás még annak idején a Bloomsday-en nyílt, James Joyce Ulyssesének is van egy zöld, ökológiai vonala, amit az egyesület több tagja is fontosnak tart. A felvonultatott művek alapvetően a növényekkel és az állatokkal foglalkoznak, például arra keresik a választ, hogy milyen érzés növénynek lenni, illetve hogyan mozognak a lassú állatok. A kiállítás központi témája a növény, ami újabban nagyon érdekli a filozófusokat és a művészeket is. A növényeket a közgondolkodásban még állatoknál is kevesebbre (innen a cím: lassú állatok) tartjuk, sőt sokszor nem is érzékeljük létezésüket őket a környezetünkben.

 A tárlat kurátorai: Baki Orsolya és Farkas Imre. Kiállító művészek:

Áfrány Gábor - médiaművész

Baki Orsolya - képzőművész

Bonyhády Károly – grafikusművész

Buharov testvérek – képzőművészek

Dániel András - grafikusművész

Dénes Nóra – fotóművész

Deres Zsófia - költő

Farkas Imre - képzőművész

Géczi János – képzőművész

Gerhes Gábor- képzőművész

Grubánovics Attila - képzőművész

Horváth Dániel – képzőművész

Horváth Zsófia - festőművész

Karácsonyi László – képzőművész

Kassai Ferenc - grafikusművész

Kis Róka Csaba – festőművész

Masszi Ferenc - képzőművész

Módra Bettina - képzőművész

Molnár Mercédesz - szobrász

Nagy Csaba- képzőművész

Nagy Róbert - médiaművész

Navratil Judit - médiművész

Pálfy Gyöngyvér - szobrász

Rasperger Dávid - képzőművész

Söptei Eszter - iparművész

Süveges Rita – képzőművész

Szabó Eszter Ágnes - képzőművész

Szántó István – festőművész

Szirmai Nóra - képzőművész

Sztranyák Zsófia – képzőművész

Szurcsik János - képzőművész

Szurcsik Walenta Andrea - képzőművész

T. Takács Tibor - festőművész

Takács Fruzsina - médiaművész

Tóth Kinga - képzőművész, irodalmár

Tóth Norbert - képzőművész

Tóth Péter - építész

Veres Adrienn – képzőművész

W. Horváth Tibor – médiaművész

 

Slow animals

A képek forrása: nyugat.hu, magyarmuzeumok.hu, Ráadás Magazin

 

szerző: Ráadás Magazin