ugrás a tartalomra

Fedák Sári és Szombathely színházi kultúrája

2022. szeptember 19.
Fedák Sári, (1879-1955), magyar színművésznő, énekesnő, primadonna. Molnár Ferenc író második felesége. Az egyik legismertebb és legsikeresebb magyar előadóművész. Szombathelyen 1934 februárjában járt, és lépett fel több egymást követő napon át.

Rákosi Szidi színésziskolájának elvégzése után, 1900-ban a Magyar Színházban kezdte meg pályáját, aminek során számos magyar és külföldi színházban fellépett. Külföldi szereplései során eljutott Bécsbe, Berlinbe, Párizsba, Londonba és az Egyesült Államokba is. A legnagyobb operett-primadonna volt, pedig nem volt jó hangja. Sikerei ellenére rendkívül kritikus volt magával szemben, de a másoktól eredő kritikát nem szerette. Tehetsége miatt neve fogalommá vált a magyar színjátszásban. Mivel 1944-ben a bécsi német, nemzetiszocialista rádió munkatársaként a háború folytatása mellett állt ki, ezért a második világháború után a Népbíróság, nyolc hónapi börtönbüntetésre ítélte. Büntetése letöltése után már nem térhetett vissza a színpadra. 1955. május 5-én hunyt el Budapesten.

Fedák Sári / internet

Szombathelyen 1934 februárjának utolsó napjaiban járt. Autóval érkezett hét napos vendégszereplésre. A Vasvármegye a következőképpen számolt be a nála tett látogatásról, a vele folytatott beszélgetésről:

„Felvonás közben bemegyek az öltözőjébe. Egy spanyolfallal elkerített kis sarok – ez Zsazsa öltözője. Meghatottan mosolyog, amikor Szombathelyről beszél:

Mit mondjak Szombathelyről? Gyönyörű, csodás, csodás! És a publikum! Elragadó, nagyszerű, remek! Nem bókolok, csak azt tolmácsolom, amit látok, és amit meg kell mondanom: bámulatosan fejlett színházi kultúrája van ennek a városnak, meglep ez a művészi intelligencia. Semmi különbség nincs a szombathelyi és a pesti közönség között és azt hiszem ezzel mindent elmondtam! Hanem a terem, az bizony nem színháznak való! Ilyen remek kultúrváros, és nincs egy rendes téli színháza. Kár! Pedig mennyire megérdemelné ez a drága, aranyos közönség.

Fedák Sári / internet

Szombathelyi útjára terelem a szót. Felkacag, és már meséli a kellemetlen, de szerencsés befejezésű kis kalandját:

Jaj, tudja, nagyon kedves volt. Pápáról elindultunk az autómmal, aztán Nyárád körül elakadtunk egy alapos kis sárban. Szerencsére hidat építettek, azok nekigyürkőztek, munkások voltak a közelben, akik kitolták a kocsit a sárból. Adtam nekik százezer koronát, és ami utána történt, olyat én még életemben nem láttam. Annyira megörvendtek annak a pénznek, hogy torkuk szakadtából éljeneztek, integettek utánunk, kiabáltak és ugrándoztak, mint a sziú indiánok.”

A szombathelyi rajongók egyébként a Kovács Szálló előtt várták a művésznö érkezését, aki a fenti kalandja után Cadillacen érkezett. Több híres szerepében is fellépett a városban egymást követő napokon, a siker óriási volt, az érdeklődés hatalmas. Fedák Sári lenyűgözte a szombathelyieket, nemcsak primadonna mivolta, de tehetsége, tudása, előadóművészetének nagyszerűsége által is.

szerző: Ráadás Magazin