ugrás a tartalomra

Koldusopera - olvasópróba

2022. október 18.
Megkezdődtek a következő nagyszínpadi produkciónk, a Koldusopera próbái. Rendező: Zsótér Sándor. Bemutató 2022. december 09.
Zsótér Sándor, Kossuth-díjas rendező megtartotta Bertold Brecht színművének olvasópróbáját a nagyszínpadon. Visszatért színházunkba Kiss Mari, a Jászai Mari-díjas magyar színésznő, színházunk alapító tagja Kocsma Jenny szerepét alakítja a Koldusoperában. Bemutató: 2022.12.09.

Bertolt Brecht- Kurt Weill: Koldusopera

Koldusopera - plakát

-színmű-
Fordította: Blum Tamás

 Brecht munkatársnője, Elisabeth Hauptmann, készített egy nyersfordítást John Gay és Christoph Pepusch 1728-ban, Londonban bemutatott Koldusopera (The Beggar's Opera ) című operaparódiájából. Brecht átdolgozta a darabot, Weill pedig zenét írt hozzá. Az 1928-as berlini ősbemutató fergeteges sikert aratott.

London. Koronázási ünnepségek idején.

 Bicska Maxi bűntetteinek híre vásári kép-mutogató balladákban terjed. Mi a valóság, és mi a költői túlzás? A legenda eleven, és romantikus dicsfénnyel övezi a hétköznapi rablógyilkost. Amikor Maxi megszökteti és feleségül veszi a kolduskelléktáros, Peachum lányát, Pollyt, nem számol apósa ravaszságával és kíméletlenségével. Peachum az egész Londont behálózó kolduscéh feje. Engedélye nélkül senki sem koldulhat a városban ingyen. Tudja, hogy ez a házasság nem lesz neki ingyen. Feljelenti újsütetű vejét a rendőrségen. Nem ingyen. Maxi bűntetteinek hosszú és változatos listája van a rendőrségen, de a rendőrfőnök, Brown, régi katonabajtársa, eddig eltussolta. Persze nem ingyen. Peachum megzsarolja Brownt, hogy botrányba fullasztja a küszöbönálló koronázási ünnepségeket, ha nem akasztatja fel előtte Maxit. Maxi elszökik, de barátnői, a bordély lakói elárulják. Persze nem ingyen. A koronázás meglesz, az akasztása elmarad, mert a királynő lovas hírnöke kegyelmet hoz neki. Nem ingyen.

Rendező: Zsótér Sándor

Szereplők: Sipos László Márk Csonka Szilvia Nagy-Bakonyi Boglárka Major Erik/ Fehér László (Forte) Hajdu Péter István Mari Dorottya Major Irma e.h. Horváth Ákos Forrai Áron e.h. Szabó Róbert Endre Kiss Mari Poór Éva