ugrás a tartalomra

Weöres Sándor-díjat kapott Csonka Szilvia

2022. november 13.
Szombathely művészeti életében végzett kiemelkedő munkájáért Weöres Sándor-díjat vehetett át Csonka Szilvia színművészünk a 2022-es Szent Márton Gálán.

„Weöres Sándor-díj” adományozható annak a művészeti tevékenységet folytató személynek, csoportnak vagy alkotó közösségnek, aki vagy amely Szombathely város művészeti életében végzett kiemelkedő munkájával környezetében megbecsülést szerzett, vagy Szombathely város hírnevét gyarapítja.

2022-ben az elismerést Csonka Szilvia színművészünk vehette át a hagyományos Szent Márton gálán, Szombathely legnagyobb díjátadó ünnepségén.

-2008-ban érkeztem Szombathelyre a Weöres Sándor Színház alapítóival. Akkor Jordán Tamás, azt a célt fogalmazta meg felénk, hogy éljünk itt és váljunk a város részévé... Azt hiszem, hogy az alapítók közül jó néhányan méltóképpen teljesítettük ezt a kérést. Az eltelt évek alatt nagyon sok kedves emberrel ismerkedtem meg, barátokat szereztem, férjhez mentem, családot alapítottam... A szombathelyi közönség pedig velem együtt járhatta be ezt a 15 évadot a Weöres Sándor Színházban, ahol nagyon sok szép szerepet játszhattam el ez idő alatt. Hálás szívvel gondolok azokra, akik lehetővé tették és teszik ezt. A díjátadón külön öröm volt számomra, hogy Molnár Piroska mondott verset és Kelemen Zoli kollégám énekelt. Különleges helyet foglal el a szívemben a Weöres Sándor-díj, mert a várostól kaptam! Elmondhatom, hogy a munkámban és a maganéletemben is otthonra leltem Szombathelyen, ezért is nagyon jól esik és nagyon megtisztelő ez az elismerés. Köszönöm!  -osztotta meg gondolatait a gálát követően Csonka Szilvia. 

Csonka Szilvia Weöres Sándor díjat kapott / Bonyhádi Zoltán
-
Laudáció: 

Csonka Szilvia színművész 2004-ben végzett a Színház és Filmművészeti Egyetemen. Pályáját a Vígszínházban kezdte, majd alapító tagja lett a Weöres Sándor Színháznak, amelynek jelenleg is, immár 15 éve meghatározó színművésze. Bravúrosan illeszkedik bármilyen játékstílusba, legyen az komédia vagy tragédia, operett avagy realista dráma, népszerű vagy posztmodern vígjáték. Így átütő sikert aratott, mint Hermina (Shakespeare-Mohácsi: Szentivánéji álom), Ágika (Örkény István: Tóték), A nő (Dosztojevszkij: A szelíd teremtés), Irma (Molnár Ferenc: Üvegcipő), Sztanka (Székely Csaba: Vitéz Mihály), Eileen (Martin McDonagh: A kripli) és Presnyicina (Mihail Ugarov: Oblom-off).

Alakításaiban éles kontarszthatások érzékeltetésére is képes, akár egyazon személyiségen belül változtatni tudja a finom eleganciát a szarkasztikus intrikával, a kislányos ártatlanságot az asszonyi rafinériával, a rideg keménységet a sebezhetőséggel és az iróniával. Második gyermekének születése után Visky András megrendítő erejű, költői szépségű Pornó című drámájának színrevitelével tért vissza a közönség elé. A monodráma dramaturgjaként, látvány- és jelmeztervezőjeként, valamint rendezőjeként művészi hitvallásának allegóriáját fogalmazta színpadra. Az előadás a Weöres Sándor Színház történetében abból a szempontból is különleges, hogy a zöld színház” alapelvei szerint valósult meg: díszletei és jelmezei újrahasznosított hulladékanyagokból készültek, így a nézőket rejtett módon a környezettudatos szemlélet felé orientálja.

Számára nincs nagy és kis szerep: rendkívüli szakmai alázatáért és az általa ábrázolt figurák hitelességéért és sokszínűségéért méltán nyerte el 2005-ben a Pulcinella-díjat, 2011-ben elsőként a Weöres Sándor Színház által alapított Holdbéli Csónakos Díjat, 2012-ben a POSzT Legjobb női epizódszereplője díját, és még ugyanebben az évben a Domján Edit-díjat. Kétségbevonhatatlan művészi teljesítményei és tevékeny humanizmusának megnyilatkoztatásai, egyaránt érdemessé teszik őt a Weöres Sándor-díjra.