ugrás a tartalomra

A Weöres Sándor Színház is részt vesz a színházi olimpián

2022. december 14.
Húsvéttól Szent Iván éjjeléig 35 ország 200 társulata érkezik hazánkba a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében. A Weöres Sándor Színház is részt vesz az eseményen, melynek sajtótájékoztatóját kedden tartották a Nemzeti Színházban Budapesten.
Színházi olimpia sajtótájékoztató / Streier Mate


Történet

A hagyomány és a korszerűség jegyében, illetve az ókori olimpiák szellemében 1995-ben Görögországban hívták életre a nemzetközi színházi találkozót. Az alapítók neves rendezők és drámaírók, görög, japán, amerikai, spanyol, angol, orosz német és brazil alkotók voltak. A világszínház egyik legnagyobb és legrangosabb eseménye időről időre egy-egy városban, országban talál otthonra. A 2023-as magyarországi olimpia a Színházi Olimpiák történetének 10. eseménye. Húsvéttól Szent Iván éjjeléig 35 ország 200 társulata érkezik hazánkba.

10. színházi olimpia

 A 10. Nemzetközi Színházi Olimpiához csatlakozó budapesti és a vidéki teátrumok egy külföldi és egy határon túli produkciót fogadnak – hogy melyeket, arról ők maguk döntenek. Így a Magyarországgal szomszédos országok magyar nyelvű színházi műhelyei is részesei lehetnek az olimpiának, a külföldi társulatok meghívása pedig tartós nemzetközi kapcsolatok kialakulását jelentheti a magyar teátrumok számára.

Színházunk programja

A Weöres Sándor Színház is csatlakozott a színházi olimpiához. A keddi budapesti sajtótájékoztatón Szabó Tibor igazgató képviselte a társulatot. A tervek szerint nyáron Szombathelyen egy fesztivál keretében ünnepeljük meg a  világszínházi találkozót. Egy határontúli- és egy külföldi társulat érkezik majd egyéb produkciók mellett Szombathelyre. A két meghívottunk már ismert: Erdélyből a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, Spanyolországból pedig a Barcelona Flamenco Ballet.