ugrás a tartalomra

Márciusban kerül képernyőre a Legyetek szeretettel! című film

2023. január 25.
A Weöres Sándor Színház csaknem teljes társulata szerepel a Brenner János életét feldolgozó filmsorozatban, amelyet a tervek szerint egy új TV csatorna mutat be tavasszal.
Tavaly februárban kezdték forgatni a különös kegyetlenséggel meggyilkolt rábakethelyi káplán, Brenner János életéről szóló filmet.
- Eredetileg arról volt szó, hogy a Hír  televízió december második felében tűzi műsorra a sorozatot, de ez nem valósult meg. Most úgy áll a helyzet, hogy várhatóan márciusban vetíti a nyolcrészes filmet egy újonnan induló csatorna, a Magyar Mozi TV – tudta meg a vaol.hu Szilágyi Andortól, a Brenner-film rendezőjétől, aki azt is elmondta a megyei napilapnak, hogy ez a csatorna vállalta, hogy több idősávban is látható lesz az alkotás. Nemcsak egyszeri, hanem folyamatos vetítést ígértek a megállapodáskor – fogalmazott a rendező.

A Brenner-filmben közel félszáz profi színész szerepel. A szombathelyi Weöres Sándor Színház csaknem teljes társulata benne van a sorozatban. Brenner Jánost a forgatás idején még társulati tag Jámbor Nándor alakítja, továbbá Szerémi Zoltán, Németh Judit, Orosz Róbert, Kelemen Zoltán, Balogh János, Szabó Róbert Endre, Róbert Gábor, Gyulai-Zékány István, Szabó Tibor, Keller-Dénes Emőke, Bálint Éva, Sipos László Márk, Antal D. Csaba, Horváth Ákos, Csonka Szilvia és Hajdu Péter István is feltűnik majd a sorozatban.

A nyolcrészes szériát zömmel eredeti, Vas megyei helyszíneken forgatták. Megközelítőleg ezer statiszta vett részt a forgatásokon.
- Elégedett vagyok a végeredménnyel, de nyilván a nézők döntik majd el, hogy milyen lett a film. A szereplők sem látták még a teljes sorozatot, csak részleteket. Egyértelműen a korhűségre törekedtünk, a valóságot kívánjuk bemutatni - mondta a rendező.

A vértanúhalált halt - öt éve boldoggá avatott - Brenner atya megölésének körülményeit máig homály fedi. A 26 éves káplán halálát harminckét késszúrás okozta 1957. december 14-éről 15-ére virradó éjszaka, amikor sürgős betegellátás ürügyén kicsalták plébániai lakásából. Az 1956-os forradalom utáni egyházüldözés mártírja volt, azért vált gyanússá, mert az akkori államhatalom rossz szemmel nézte, hogy fiatalokkal foglalkozott. A filmbeli nyomozás bepillantást enged a kommunista hatalom restaurációjába is az 1956 utáni időszakot illetően.