ugrás a tartalomra

Weöres 110

2023. május 3.
Weöres Sándor, a magyar költészet egyik géniusza, 1913. június 22-én született Szombathelyen. Névadónk nagysága előtt tisztelegve, születésének 110. évfordulója alkalmából színházunk kiállítást rendez a Határvonalak Színházi Fesztiválunk nyitó eseményeként.

A Weöres 110 kiállítás három egységből alkot egy egészet:


Weöres Sándor rajzai

Weöres Sándor hagyatéka nemcsak verseket, hanem rajzokat is tartalmaz. Képzőművészi világára is jellemző az a gyermeki egyszerűség, játékosság, ami verseinek is sajátja. Azonban ez a letisztultság mély gondolati tartalmakat rejt a világról, az emberi létről. A humort, a derűt sem nélkülözik ezek a  rajzok. Alkotásai inkább tekinthetők rajzolt verseknek, azonos ritmusban, azonos improvizatív stílusban fogantak. A Hatvany Lajos Múzeum nagylelkű felajánlásának köszönhetően színházunkhoz kerültek a Weöres rajzok digitális változatai, melyből egy válogatás látható a Weöres 110 kiállításon.

Weöres mellszobor töredék

A Kossuth-díjas Segesdi György által készített Weöres mellszobrot a költő születésének 90. évfordulóján, 2003-ban avatták fel Csöngén. A szobrot 2012-ben színesfémtolvajok ledöntötték és feldarabolták. Az eredeti szobor egyes elemei kerültek csak elő, a többi közt a tollat és könyvet a kezében tartó könyvrészlet. Ezt az eredeti szoborelemet Segesdi György lánya, Segesdi Bori, édesapja kívánságát teljesítve a Weöres Sándor Színháznak adományozta a Weöres 110 évforduló alkalmából. A könyvlapon Weöres Sándor Vas megyei üdvözlet című verse olvasható.

Weöres versek színészeink tolmácsolásában

Nagy Cili, Herman Flóra, Kelemen Zoltán, Domokos Zsolt színművészek hangján hallgathatók Weöres Sándor versei. Az animációval kísért költeményeket az aula terében elhelyezett monitoron fülhallgatóval lehet meghallgatni. Elhangzik a többi közt a Varázsének, Tündér, Ellentétek, Ha kérdezik ki vagy, Majomország, A paprikajancsi szerenádja, Csillagzene finále, Valse Triste, Égi csikón léptet a nyár, A tündér, és a Robogó szekerek című vers.

 

Weöres 110

Kiállításmegnyitó: 2023.05.09. kedd, 18.00, Weöres Sándor Színház, aula

A Weöres 110 kiállítást megnyitja: Dr. Fűzfa Balázs, irodalomtörténész. Köszöntőt mond Horváth Soma, Szombathely alpolgármestere és Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója.

A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A Weöres 110 a Határvonalak Színházi Fesztivál nyitóeseménye. A kiállítás 2023.05.09-től 2023.06.24-ig látogatható a meghirdetett előadásaink előtt egy órával nyitó színházépületben ingyenesen. A kiállítás kurátora Oroszy Csaba, képzőművész. A kiállítás programfelelőse Horváth Nóra, a színház kommunikációs vezetője.

  A kiállítás létrejöttében nagy segítséget nyújtott, így a Weöres Sándor Színház köszönetét fejezi ki Kökény Ferencnek, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatójának és Segesdi Bori keramikusművésznek.