ugrás a tartalomra

Megnyílt a Weöres 110 kiállítás

2023. május 11.
Weöres Sándor képverseknek beillő rajzai atmoszférát teremtenek és megidézik a költő szellemiségét és játékosságát. Az évad végéig látogatható a Weöres 110 kiállítás a színház aulájában.

Szabó Tibor köszöntötte a kiállításmegnyitó résztvevőit, a Weöres Sándor Színház igazgatója hangsúlyozta, három rendezvénnyel emlékezik a színház idén névadójára, születésének 110. évfordulója alkalmából.  A Weöres versjátékot áprilisban rendeztük meg: a Nagyszínpadon Szombathely általános iskolásai és óvodásai léptek fel és adtak elő Weöres verseket zenével, tánccal.  A Weöres 110 kiállítás a második rendezvényünk és a harmadik egy Weöres 110 irodalmi konferencia lesz június 22-én, a költő születésnapján, amely a Határvonalak Színházi Fesztiválunk keretében valósul meg színházunkban.

Weöres 110 kiállításmegnyitó - Lichtmann Flóra / Mészáros Zsolt

Még a Weöres versjátékon tűnt fel és kimagaslott a mezőnyből Lichtmann Flóra, a Zrínyi Ilona Általános Iskola 6. osztályos diákja, aki a kiállításmegnyitóra is meghívást kapott és egy Weöres versfüzért adott elő nagy sikerrel. Felkészítője Csonkáné Léránt Andrea tanárnő.

Weöres 110 kiállításmegnyitó - Horváth Soma, alpolgármester / Mészáros Zsolt
Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester kedvenc Weöres versidézetével kezdte köszöntőjét.

„…Megcsörren a cserje kontya.
Kolompol az ősz kolompja.
A dér a kökényt megeste.
Hüvös és öreg az este.”

A Valse Triste utolsó négy sora varázsütésre megjelent a kivetítőn is, pontosan abban az ütemben, ahogy az elhangzott. Az élet nagy rendező, a kiállításmegnyitón folyamatosan  futott a monitoron 16 Weöres vers szövege, és épp a megfelelő pillanatban -emberi, technikusi beavatkozás nélkül- tűnt fel a megfelelő idő pillanatban az elhangzó versrészlet.

Weöres 110 kiállításmegnyitó - Dr Fűzfa Balázs / Mészáros Zsolt


A kiállítást Dr Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens nyitotta meg. Hangsúlyozta Weöres Sándor képverseknek beillő rajzai atmoszférát teremtenek és megidézik a költő szellemiségét és játékosságát. Élvezetes előadásában megemlékezett Weöres Sándor iskolai nehézségeiről, elképesztő szellemi nagyságáról, az emberekhez és az élethez való viszonyáról.

A Weöres 110 kiállítás három egységből alkot egy egészet: Weöres Sándor rajzait a Hatvany Lajos Múzeumtól kaptuk. Oroszy Csaba a kiállítás kurátora állította össze a válogatást. Segesdi György szobrászművész Weöres Sándor mellszobrát épp 20 éve avatták fel Csöngén. Színesfémtolvajok feldarabolták és ellopták, ám megkerültek a töredékek, és lánya Segesdi Bori édesapja kívánságát teljesítve, a könyvet a kezében tartó eredeti szoborrészletet Színházunknak adományozta. A harmadik elem színészeink (Nagy Cili, Herman Flóra, Kelemen Zoltán, Domokos Zsolt) tolmácsolásában Weöres versek, amely a kiállításon felállított monitoron fülhallgatóval meghallgathatók.

A kiállítás 2023. június 24-ig látogatható ingyenesen, az előadások előtt 1 órával nyitó színházi aulában.