ugrás a tartalomra

Candide kulissza

2023. október 21.
Voltaire hiánytalanul igazolta szakmai életútját a Candide megjelenése előtt, de vajon a leibnizi optimizmus szatirikus kiforgatása minden irodalmi pályázat kuratóriumát meggyőzné? Mit művelne Voltaire a kertje helyett pályázatdühében? Az október 24-i évadelső előadásban ez is kiderül. Addig is tartsák távol maguktól a golyóstollakat!

A jelentben Sipos László Márk és Domokos Zsolt látható, Szabó Tibor és Endrődy Krisztián hangjával.

Vinnai András: Bódi Zsófia, Nagy Péter István: Candide

Candide plakát

-pikareszk-

Candide jól van. Jó helyen: egy gazdag báró családjával éli békés mindennapjait. Kunigunda a báró lánya, akibe Candide – mi más következne mindebből – beleszeret. Pangolosi tanár úr, a család háziorákuluma szerint nincs okozat ok nélkül, és minden a lehető legjobban van ezen a legeslegjobb világon. Az okok költőisége azonban – vagyishogy Candide és Kunigunda vonzalma tettekbe fordul a csalitosban, szükségszerűen maga után vonja a következmények prózaiságát, vagyishogy a kis Candide-ot mindenekelőtt összevissza pofozzák, majd magára hagyják a semmi közepén.

Voltaire 1759-es kalandregénye egyben filozófiai gúnyirat, a szerző éles kritikája a leibnizi optimizmus felhőtlen valóságszemléletéről. Ugyanakkor felnövéstörténet is: egy fiú a szerelmet kergetve verekszi át magát a világon, és eközben elveszíti ártatlan önfeledtségét. Voltaire saját korának visszásságait mutatja fel – az ő példáját követve előadásunk kortárs környezetbe helyezi a cselekményt.

Rendező: Nagy Péter István

Szereplők: Csonka Szilvia, Domokos Zsolt, Ecsedi Erzsébet, Gyulai-Zékány István, Hajdu Péter István, Jámbor Nándor, Mari Dorottya, Némedi Árpád, Németh Judit, Sipos László Márk, Szerémi Zoltán

Bemutató: 2022. március 11., péntek, Márkus Emília terem
Olvasópróba: 2022. január 25.; 11.30
Bemutató: 2022. március 11., 19.00, Márkus Emília terem

⁕ A Weöres Sándor Színház mindennemű változtatás jogát fenntartja.